Nagyobbak és korszerűbbek lettek a Budakeszi Vadaspark kifutói

Nagyobbak és korszerűbbek lettek a Budakeszi Vadaspark kifutói

Új bemutatóterülettel bővült a Budakeszi Vadaspark; a pénteken átadott beruházásnak köszönhetően a látogatók az eddiginél nagyobb és korszerűbb kifutókban találkozhatnak a Kárpát-medencében őshonos háziállatokkal.

A fejlesztés az idén 40 éves Budakeszi Vadaspark és a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Pilisi Parkerdő Zrt. közös beruházásaként valósult meg. A főváros környéki erdőket kezelő erdőgazdaság és a vadaspark közös célja, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a látogatók – elsősorban a gyermekek – tapasztalati úton, a játszva tanulás módszerével ismerhessék meg Magyarország háztáji élővilágát – tájékoztatta a médiát pénteken az Agrárminisztérium (AM).

A tárca közleménye szerint Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár a bemutatóterület pénteki megnyitóján hangsúlyozta: minél több embernek testközelből meg kell ismerkednie a magyar erdők, a magyar természet értékeivel, fenntartható használatuk lehetőségeivel.

“Célunk nem más, mint a gyerekek, a családok, a gazdálkodók, az egész társadalom bevonása a természeti értékek megőrzésébe. Jó mintát mutat ebben a Pilisi Parkerdő 40 éve alapított Budakeszi Vadasparkja, ahol a 21. századi városi ember eredeti élőhelyén ismerheti meg a Kárpát-medencei erdők élővilágát és fenntartható kezelésének módszereit”

– idézi a közlemény Zambó Pétert.

Az AM tájékoztatása szerint az új bemutatóterületen a látogatók az eddiginél jóval nagyobb, több mint 3200 négyzetméteren, és modern, a 21. századi elvárásoknak megfelelő kifutókban találkozhatnak az őshonos háziállatokkal: kecskékkel, nyulakkal, rackajuhokkal, szamárral, magyar tarka marhával.

Az állatállomány új fajokkal, például kendermagos magyar, valamint fehér erdélyi kopasznyakú tyúkkal és magyar lúddal is bővül majd.

Kialakítottak továbbá egy nagy területű kecskesimogatót, valamint egy úgynevezett nyúlvárost is, ahol a vadasparkba érkezők főként a magyar óriásnyulakkal ismerkedhetnek majd meg.
Mint a közlemény emlékeztet, az állami erdőgazdaságok az elmúlt 8 évben országszerte 44 új kilátót, 30 erdei szálláshelyet, 14 látogatóközpontot és 13 erdei iskolát létesítettek, csaknem 150 létesítményt pedig felújítottak. Mindeközben az ország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját kezelik, amit több ezer tanösvény, pihenőhely, tűzrakóhely, erdei sportpálya és játszótér alkot.

Kapcsolódó cikkek