a feketególyák bekamerázott fészke is látható a weboldalon, forrás: http://gemenczrt.hu/media/feketegolya-feszek/

Hazatért a híres feketególya

Hazatért a híres feketególya

Megérkezett Magyarországra Zoltán, a jeladós fekete gólya, aki február 16-án indult el a Közép-Afrikai Köztársaság területéről, hogy megtegye a több mint hatezer kilométeres útját Gemencig. Ezt közölte pénteken a Gemenc Zrt. az MTI-vel.

A madár a vártnál csaknem egy héttel később érkezett meg fészkébe, egyébként 2016. június 23-án jelölték meg a Gemenci erdőben. Ez az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amely úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információk vannak vonulásának minden napjáról.

Zoltán február 16-án kezdte meg vándorútját Gemenc felé és 150-200 kilométeres távokat megtéve 20-án már Szudán déli részén járt. Február 21-én megpihent, vagy az időjárás miatt nem indult tovább, másnap viszont 400 kilométert tett meg, 24-én érte el a Nílus völgyét, a hónap utolsó napján a Nasszer-tó közelében éjszakázott.

Februárban 12 nap alatt 2500 kilométert tett meg. Március 3-án a Szuezi-öböl bejáratánál átrepült a Vörös-tengeren, majd a Földközi-tenger keleti partvonalát követve 8-án érkezett Törökországba, 12-én az Ulubat tónál, a Márvány-tenger közeléből küldött adatokat a jeladó. Három nap “pihenőt” követően útra kelt, Gallipoli mellett átrepülve a keskeny tengerszorost március 16-án érkezett meg Európába. Innen 5 nap volt az út a gemenci erdőbe.

Őszi és tavaszi vonulása alatt csaknem 12 000 kilométer utat tett meg, amely a Gemenc Zrt. weboldalán nyomon követhető volt.

A jeladók összegyűjtött információinak feldolgozása a Gemenc Zrt. számára azért fontos, hogy megismerjék a fokozottan védett fekete gólyák életmódját. Ezzel a technológiával olyan helyeken is követhető a madarak útja, ahol terepi megfigyelés nem lehetséges. A megszerzett ismeretek széles körű közzétételével az erdőgazdaság a természetvédelmi szemléletformálást kívánja segíteni.

Kapcsolódó cikkek