Új operációs rendszer az ipari infrastruktúra védelmére

Új operációs rendszer az ipari infrastruktúra védelmére

Az ipari vezérlő rendszerek és hálózati infrastruktúra fokozott biztonsági igényeit szem előtt tartva új, saját számítógép operációs rendszerrel rukkolt elő az orosz Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat. Erről számolt be kedden a The Register brit informatikai szakportál.

A dolgok internetjének (IoT) térnyerése, a hálózatra kapcsolt vezérlő és érzékelő berendezések, az ipari robotok, valamint a gép-gép (M2M) kommunikáció meghonosítása a gyártási folyamatokban, a számítógép-vezérelt ipari infrastruktúra, például az erőművek, áramelosztó hálózatok, távközlési hálózatok hackertámadások elleni védelme teljesen új kihívások elé állította a kiberbiztonsági szakmát. 

Az orosz kiberbiztonsági vállalat ezért négy év teljes titokban végzett fejlesztő munkával új operációs rendszert hozott létre kifejezetten az ipari vezérlő rendszerek számára. Az operációs rendszerről egyelőre keveset tudni, csak annyit, hogy fejlesztése a nulláról indult, nem tartalmaz semmilyen, már létező szoftver kódot. 

A hálózati funkcióit tekintve a Cisco IOS és a Huawei VRP operációs rendszerekhez hasonlítható “KasperskyOS” operációs rendszer értesülések szerint már fut az orosz Kraftway vállalat által gyártott routerek legújabb ezer példányos szériáján. A Kraftway routereket ipari vezérlő rendszerekben, kormányzati, gyógyászati és oktatási intézményekben használják.
http://www.theregister.co.uk/2016/08/23/kasperskyos/

Kapcsolódó cikkek