Öntanuló biztonsági rendszer?

Öntanuló biztonsági rendszer?

kameraNemzetközi újdonságnak számító, mesterséges intelligenciára támaszkodó, öntanuló biztonsági térfigyelő és eseményfeldolgozó rendszert mutatott be a Montana Tudásmenedzsment Kft. csütörtökön Budapesten.

A 267 millió forintos DigiSEC projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar költségvetés is támogatta a bekerülési költség 55,57 százalékával. A hő és videó alapú, valós idejű térfigyelő rendszer viselkedés- és mozgásminták alapján elemi és összetett események elemzésével preventív módon tud azonosítani lehetséges veszélyhelyzeteket, egyszerre akár több kamera felvételének feldolgozásával. Az észlelt vészhelyzetet a biztonsági személyzet monitorára küldi, egyben, ha kell, azonnali riasztást is tud adni az intézkedésre jogosultaknak. Az öntanuló mesterséges intelligencia képes elsajátítani a megfigyelt terület megszokott életmenetét, és eltérés estén riaszt.

A rendszert elsősorban a bankszektornak akarták kifejleszteni, de kereskedelmi területen is használható, tökéletesen alkalmas nagyobb bevásárlóközpontok, benzinkutak, repterek figyelésére is – mondta Vadász Pál, a Montana Tudásmenedzsment Kft. ügyvezetője a DigiSEC rendszer bemutatóján. A rendszer kifejezett előnye, hogy nyelv- és hardverfüggetlen, tehát közvetlenül külföldön is értékesíthető, a telepítéséhez pedig nincs szükség új infrastruktúra létesítésére, hiszen integrálható bármely már létező video-megfigyelőrendszerrel, még az analóg kamerákkal is. A videofelvételeket a rendszer a viselkedésminták kiértékelésének eredménye alapján katalogizálva menti el. A felvételeket utólagos elemzés esetén tehát nem kell hosszadalmasan végignézni, hanem a kezelőfelületen néhány klikkeléssel ki lehet szűrni a keresési feltételeknek megfelelő eseményeket. Ez a funkció különösen jó szolgálatot tehet a bűncselekmények utáni nyomozásban – hívta fel a figyelmet a fejlesztő.     

A DigiSEC képelemző biztonsági rendszert a Montana Tudásmenedzsment Kft. az MKB Bank és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (SZTAKI) szakmai közreműködésével fejlesztette ki. Az MKB Bank a követelmények megfogalmazásával, a tesztkörnyezet biztosításával járult hozzá a rendszer kifejlesztéséhez, a SZTAKI pedig az elemző algoritmust dolgozta ki.

Kapcsolódó cikkek