Már meghaladta a kétmilliárdot az internethasználók száma

Már meghaladta a kétmilliárdot az internethasználók száma

internetÖt év alatt pedig hússzorosára nő majd az internet adatforgalma. Ezt állapították meg a szakértők a tavalyi adatok alapján.

internet

A Nemzetközi Távközlési Unió, az ENSZ szakosított intézményében megállapították, hogy ma kétmilliárdnál többen interneteznek a világon.  

“A kétezres évek elején még csak világszerte 500 millió mobiltelefon-előfizetés és 250 millió internethasználó volt” – mondta a sajtónak Hamadoun Touré, a Nemzetközi Távközlési Unió főtitkára.

“Ezzel szemben 2011 elején már ötmilliárd fölé emelkedett a mobiltelefon-előfizetések, és kétmilliárd fölé a világhálót használó emberek száma” – mutatott rá genfi tájékoztatóján.

A német központi internet-csomópontokat üzemeltető DE-CIX cég is az internet szokásokat vizsgálta. Úgy valószínűsítik, hogy a hálózati csomópontokon akkor másodpercenként 1,4 terabit, 14 ezer milliárd bit adat áramlik majd át 2015-ben. Tavaly januárban ez 700 gigabit, 700 milliárd bit volt másodpercenként.

Az adatforgalom éves szintű duplázódásának elsőszámú oka a DE-CIX szerint a videó- és televízió közvetítések egyre növekvő arányú átvitele. Az Egyesült Államokban az internet adatforgalmának már 20 százaléka esik például a Netflix online-videotékára.

Az Entropy Economics információtechnológiai elemzőcég szerint szélessávú internetkapcsolattal egy átlagos felhasználó havonta 8,0 gigabájt forgalmat gerjeszt, jelentős regionális különbségekkel. Míg Ázsiában ez csak 7,0 gigabájt, Európában 11,9, az Egyesült Államokban azonban 19,2  gigabájt.

A mobil szélessáv elfogadottsága felgyorsult az okostelefonok, csatlakoztatott laptopok és táblagépek egyre növekvő elterjedése, illetve a nagy teljesítményű hálózatok következtében – véli a világ vezető távközlési hálózatüzemeltető-technológiai és szolgáltatásnyújtó cége, az Ericsson, amely 2010 augusztusában jelentette be, hogy a mobil adatforgalom globális szinten mindössze egy év alatt a háromszorosára növekedett.  Az Ericsson szerint a mobil szélessávú előfizetések száma egy év alatt megduplázódik a világon. 2011-ben eléri majd az egymilliárdot.

Kapcsolódó cikkek