Magyar találmány a műtrágyát helyettesítő szer

Magyar találmány a műtrágyát helyettesítő szer

Műtrágyázó traktor

A magyar fejlesztés eredményeképpen létrejött Biomass Super termékcsaládba tartozó készítmények, az ásványi hatóanyagokkal szemben, nem roncsolják és savanyítják a talajt, szerves kötésben tartalmazzák ugyanis szinte az összes növényi tápanyagot, növelik a talaj humusztartalmát, és árban is kedvezőbbek a műtrágyáknál. A technológia újszerűségét nemrégiben innovációs díjjal ismerte el a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség.

műtrágya

A szakértők szerint a most kialakulóban lévő új mezőgazdasági tápanyag-gyártó iparág megoldhatja az egyre nagyobb mennyiségben képződő kommunális iszap biztonságos, és környezetbarát feldolgozását. Az Elmolight Bt. biológiai beavatkozással szabályozott komposztálási technológiájának eredményeképpen a kommunális szennyvíziszapból készíthető termésnövelő anyag új dimenziókat nyit az agrárgazdaságban. A műtrágyák ára ugyanis folyamatosan emelkedik, és ez a trend várhatóan tovább folytatódik.

Emellett az állatállomány is csökkenő mértékű, aminek következtében egyes növénykultúrákban szervesanyag-hiány alakult ki, mivel az istállótrágya használata visszaesett. Ugyanakkor a települések csatornázottsága folyamatosan nő, így növekszik a szennyvíztisztítás során keletkező iszap mennyisége. Jelenleg viszont az iszapok hatékony hasznosítása minimális, általában gondot és költséget jelent az elhelyezése. Pedig az ipari szennyeződésektől mentes szennyvíziszap kiválóan felhasználható a mezőgazdasági területek tápanyag-utánpótlására. 

Műtrágya lerakat

A technológia további előnye, hogy a kommunális iszap biztonságos feldolgozása mellett, az országos szinten mintegy harmincmillió tonnás nagyságrendben keletkező mezőgazdasági melléktermékek jelentős részét is képes jól hasznosítani. Sáry Lajos,  a cég ügyvezetője elmondta, az Elmolight Bt. magyar-ausztrál vegyesvállalat  magyar többségi tulajdonnal. Múlt évi árbevétele százmillió forint körüli volt. A cég ezen a szinten kívánja stabilizálni bevételét, nem kíván tovább növekedni. Kutatás-fejlesztésre éves árbevételének legalább húsz-hsuzonöt százalékát költi.

Kapcsolódó cikkek