forrás: pixabay.com

Szili Katalin: meg kell őriznünk a Földet a jövő generációinak

Szili Katalin: meg kell őriznünk a Földet a jövő generációinak

Fontos, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk, és létrejöjjön egy közös tudás, amely segíthet abban, hogy élhetővé tudjuk tenni a világot a jövőben is, és a gyermekeink és unokáink is élvezhessék a bolygó adottságait. Ezt hangsúlyozta ki a miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Szabadkán, ahol előadást tartott a Fenntarthatósági Témahét keretében.
A miniszterelnöki főtanácsadó a helyi Ivan Goran Kovacic Általános Iskolában tartott rendezvényen kiemelte, hogy az emberek a Föld erőforrásainak 1,75-szeresét használják.

Az 1970-es esztendő volt a fordulópont, amikor még egy bolygónyi erőforrást használt az emberiség, azóta viszont folyamatosan nő az erőforrások felhasználása. Szili Katalin rámutatott, hogy fogyasztásközpontú világban élünk, ahol minden azt sugallja, hogy minél többet vásároljunk és minél több erőforrást használjunk, viszont már nem a saját, hanem a jövő generációinak forrásait pazaroljuk.

“Ez egy felkiáltójel a bolygónknak, és főleg a lakosságának arra, hogy figyeljünk oda egy kicsit a pazarlásainkra, és inkább takarékosabban, hatékonyabban próbáljunk meg élni”

– húzta alá, majd rámutatott, nagyon fontos különbség van a jólét és a jóllét között, mert amíg a jólét során minél több dolgot akarunk megvenni és birtokolni, addig a jóllétnél az a cél, hogy igyekezzünk jobbá válni. Ez utóbbinál

“olyan erkölcsi kérdéseket is a saját gondolkodásunkba vonunk, amelyek egészen másfajta fogyasztási szokásokra hívják fel a figyelmet”.

A miniszterelnöki főtanácsadó arra emlékeztett, hogy április 22-e a Föld napja, amiről 1990 óta Magyarországon is megemlékeznek. Ezt követően jött létre a Fenntarthatósági Témahét, amelynek során az iskolákban különböző órákon a környezetvédelemmel és a fenntarthatósággal foglalkoznak, most már az egész Kárpát-medencében.

“A fenntarthatóság nem kizárólag a környezet védelmét jelenti, hanem önmagában azt a fajta gondolkodásmódot, amelyben a gazdasági, a társadalmi, szociális és az ökológiai kérdéseket együtt, tehát egy program, illetőleg egy problémakör részeként vesszük figyelembe”.

Szili Katalin érdekes információkra is felhívta a gyerekek figyelmét. Kiemelte, hogy 2100-ra körülbelül 11 milliárdra nő a világ népessége, vagy hogy jelenleg is 27 magyarországnyi műanyaghulladék úszik az óceánokban.

Kapcsolódó cikkek