Életeket ment és a légszennyezést is csökkenti

Életeket ment és a légszennyezést is csökkenti

biciklinA közúti balesetek számának és az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkenésében nagy szerepet játszanak a világszerte népszerű, városi kerékmegosztó rendszerek. 

A barcelonai Környezeti Járványtani Kutatóközpont szakembereinek tanulmánya szerint a spanyol városban 2007 márciusa óta működő kerékpármegosztó programnak köszönhetően évente mintegy kilenc tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe és tizenkettővel kevesebben halnak meg az utakon.

“A kerékpármegosztó rendszerekhez hasonló aktív közlekedéspolitikák rendkívül jó eszközök a fizikai aktivitás népszerűsítésére a lakosság körében, valamint a közegészségügy javítására és kiadásainak csökkentésére is” – hangsúlyozta David Rojas-Rueda, akinek tanulmánya a British Medical Journal című folyóiratban jelent meg.  A szakember és csapata egy matematika modell segítségével összegezte a tudományos tanulmányokból származó adatokat, valamint a helyi közlekedésre vonatkozó információkat.

a Boris Bikes Londonban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a felnőtteknek hetente legalább 150 percnyi mérsékelt erősségű testmozgást kellene végezniük, amely lehet akár ötször 30 perces séta, vagy az, hogy mindennap biciklivel járnak be a munkahelyükre.

Manapság mintegy 360 kerékpármegosztó rendszer működik világszerte. A 2007-ben útjára indított barcelonai Bicing rendszernek 2009 augusztusára már a város lakosságának 11 százaléka – több mint 182 ezer fő – volt a tagja, akik egy-egy munkanapon átlagosan 3,29 kilométernyi távot tettek meg kerékpár nyeregében.

A londoni polgármester, Boris Johnson tavaly júliusban indította el a brit főváros lakói körében csak Boris Bikes-nak becézett kerékpár rendszert. Azóta a helyiek már több mint hatmillió utat tettek meg a kétkerekűeken.

Kapcsolódó cikkek