Elektromos autó gyorstöltő Budapesten

Elektromos autó gyorstöltő Budapesten

Elektromos autók számára egyenáramú gyorstöltőt helyezett üzembe az ABB nemzetközi energetikai vállalatcsoport magyar cége a Mol Istenhegyi úti töltőállomásán, a berendezés mindössze 15-30 perc alatt tölti fel az  autókat.

Az egyenáramú töltő várhatóan hozzájárul az elektromos autók terjedéséhez – jegyezi meg a közlemény, utalva arra, hogy a váltóáramú töltők töltési ideje 8 óra. A Pike Research piackutató cég előrejelzése alapján a jelenlegi 114 ezerről 5,2 millióra nő az elektromos autók száma 2017-ig világszerte, az ezzel párhuzamosan kiépülő infrastruktúra pedig több milliárd dolláros üzletet jelent.

Az első magyar töltőt Magyarországon gyártotta az ABB Kft., Tanja Vainio, a magyar leányvállalat ügyvezető igazgatója még januárban sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy innen tervezi exportálni a töltőket. Az észt kormány például 200 gyorstöltőt rendelt az ABB-től, ezzel lefedik majd az országot.

Az ABB csoport az elmúlt 20 évben több mint 200 milliárd forint értékű energetikai és automatizálási beruházást hajtott végre Magyarországon.Az ABB csoport 2010-ben 32 milliárd dollár árbevételt ért el, alkalmazottainak száma 100 országban 135 ezer. A következő években évi 7-10 százalék növekedéssel számol.

Kapcsolódó cikkek