Fagyos a hangulat a jégkorong-válogatottban

Fagyos a hangulat a jégkorong-válogatottban

Kevin Primeau, a magyar jégkorong-válogatott kanadai szövetségi kapitánya és a játékosok is úgy vélik, hogy rendkívül nehéz torna vár rájuk az április 15-én, Ljubljanában kezdődő divízió I-es világbajnokságon, ahol az új lebonyolítási rend miatt jóval erősebb csapatokkal találkoznak majd, mint korábban.

“Nagyon nehéz csoportban szerepelünk Ljubljanában, kemény munka vár ránk az elkövetkezendő másfél hétben, nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján a kapitány. – Azt a szintet kell majd megütni, amelyet a Fehérvár mutatott az osztrák bajnokságban.”

A szlovéniai vb-n a magyarok a házigazdák mellett a japán, az osztrák, az ukrán és a brit csapattal harcolnak az A csoportba való feljutásért, az első két helyezett kerül a legjobbak közé. A korábbi kettő helyett egy csoportban kerül sor a második vonal küzdelmeire, ezzel összesűrűsödött a mezőny

“A mostani válogatott egy nagyon jó egyvelege a veterán és a fiatal játékosoknak. Bármi megtörténhet majd, nagyon kiegyenlítettek az erőviszonyok, remélem, sok lehetőségünk lesz majd együtt ünnepelni” -mondta a szakember, akinek gondot okoz, hogy jelen pillanatban a válogatott két legjobb kapusa, Hetényi Zoltán és Szuper Levente sem áll rendelkezésére, ugyanis mindketten klubjukban “teljesítenek szolgálatot”. A tréner ötven százalék esélyt lát arra, hogy valamelyikük részt vehet a világbajnokságon.

Szélig Viktor csapatkapitány szerint válogatottként még nem állt ilyen nehéz feladat előtt: “Talán még soha nem volt ekkora kihívás a csapat előtt. Persze, szerepeltem már egy A-csoportos világbajnokságon, de ott finoman szólva sem voltunk esélyesek.”

A franciaországi Brianconban légióskodó védő szerint a realitás az, hogy a negyedik, ötödik helyen végez a csapat, ugyanakkor nem zárta ki a feljutás lehetőségét sem: 

“Ha van egy kis szerencsénk és a maximumot ki tudjuk hozni magunkból, akkor odaérhetünk az első két hely valamelyikére.”

Hasonlóképpen vélekedett Sofron István, a Sapa Fehérvár AV 19 támadója is, aki kiváló szezont tudhat maga mögött, gólkirály lett az EBEL-ben: 

“Úgy gondolom, nem szabad a realistások talaján leragadni, ez a válogatott már többször bebizonyította, hogy képes a csodára. Biztos vagyok benne, hogy lesz majd körbeverés a csoportban, és ha mi 99,9 százalékot nyújtunk, akkor egy kis szerencsével feljuthatunk. Mind emellett ne felejtsük el, hogy fantasztikus szurkolóink vannak, akik olyan hangulatot varázsolnak majd a csarnokba, mintha otthon játszanánk.”

Németh Miklós, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke bejelentette, hogy a MOL lesz a következő egy évben a válogatott főszponzora. 

A magyar válogatott a héten két felkészülési mérkőzést játszik majd a lengyel csapattal, szombaton és vasárnap a káposztásmegyeri Jégpalotában. Kevin Primeau szövetségi kapitányként az eddigi hat mérkőzését elveszítette, de bízik benne, hogy most megszakad ez a rossz sorozat. A két válogatott ezt megelőzően 42-szer találkozott, a magyarok kilencszer, a lengyelek 27-szer győztek, és volt hat döntetlen is, az összesített gólkülönbség 159-86 a vendégek javára.

A legutóbbi összecsapáson, 2011. december 14-én Csíkszeredán 6-1-re győztek a lengyelek. Az utolsó tétmérkőzést 2010. április 18-án vívták a ljubljanai divízió I-es vb-n a csapatok, és a magyarok 6-0-ra diadalmaskodtak.

Kapcsolódó cikkek