illusztráció

Erről ne feledkezzen el, ha síelni megy

Erről ne feledkezzen el, ha síelni megy

A síelők körében nagyjából minden második határátlépéshez társítható utasbiztosítás kötése, de sokan, főleg az "egynapos" kiruccanók megfeledkeznek a kockázatokról. Erre hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) a közleményében.

Magyarországon a becslések szerint csaknem 600 000-en síelnek, jelentős részük ezekben a hetekben, hónapokban a környező országok, valamint Európa más sípályáira is ellátogat.

“Baleset esetén a külföldi szolgáltatók az ellátott emberen hajtják be az igénybe vett orvosi ellátás költségeit, ha a biztosítás nem nyújt arra fedezetet”

– hangsúlyozták.

“Az európai egészségbiztosítási kártya birtokában csak olyan szolgáltatóknál lehet igénybe venni az egészségügyi ellátást, amelyek állami tulajdonúak vagy az állammal szerződésben állnak”

– mutattak rá.

Egy Franciaországban nyílt combcsonttörést szenvedett ember helikopteres mentése, eddigi műtétjei, mentőautós hazaszállítása előreláthatólag 2,5-3 millió forintba fog kerülni, egy vesesérülésekkel járó ausztriai esés klinikai ellátása és az intenzíven történő lábadozás, valamint a mentős hazaszállítás megszervezése szintén 2-3 millió forintra rúg majd. De egy “egyszerűbb”, franciaországi csuklótörés ellátása, valamint a síbérlet fel nem használt részének a térítése is 450 euróba (135 ezer forintba) került az egyik biztosítónak. A Mabisz szerint érdemes végiggondolni, hogy mire szeretne valaki fedezetet biztosítani,

például tartalmazza-e biztosítás az esetleges karantén, a felmerülő pluszkiadások, a repülőjegy átfoglalásának költségeit, van-e benne útlemondási elem és az mire terjed ki.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az olasz síterepeken január 1-jével bevezették a síelők számára kötelező felelősségbiztosítást; az e nélkül síelőket 100-150 eurós bírsággal büntethetik.

Kapcsolódó cikkek