A Liu fivérek és Jászapáti elődöntős 1500 méteren

A Liu fivérek és Jászapáti elődöntős 1500 méteren

A magyarok közül Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Jászapáti Petra jutott elődöntőbe az 1500 méteres táv csütörtöki selejtezőjéből a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának BOK Csarnokban zajló első állomásán.

A férfiaknál a hét futam első három-három helyezettje lépett az elődöntőbe. A 21 éves Liu Shaolin Sándorra az első fordulóban aratott győzelme után sokkal nehezebb feladat várt, mivel egy hatosban szerepelt a világ- és Európa-bajnok holland Sjinkie Knegttel és a szintén vb-aranyérmes amerikai JR Celskivel. A szám világcsúcstartójaként Knegt pár körrel a vége előtt élre állt, az 500-on világbajnok Liu Shaolin pedig Celskivel küzdött mögötte, s végül a tengerentúli versenyző ért másodikként célba, a továbbjutást azonban így sem fenyegette veszély.

Liu Shaolin 19 esztendős öccse, Liu Shaoang szinte végig az élcsoportban haladt, egyszer visszaesett a negyedik pozícióba, de akkor begyorsított. Az utolsó kanyart már másodikként kezdte, a hazai közönség előtt azonban nyerni akart, így nem engedett ki az utolsó méterre sem, aminek köszönhetően jobb lábbenyújtásával megelőzte a japán Jokojama Hirokit is.

A harmadik magyar, Burján Csaba meglepetésre már a selejtező első fordulójában kiesett, a második kör legváratlanabb eredménye pedig, hogy a dél-koreaiból orosszá lett, hatszoros olimpiai bajnok Victor An szintén búcsúzott.

A nőknél a tíz futamból a legjobb kettő mellett a leggyorsabb harmadik jutott a szombati folytatásba. A magyarok közül Heidum Bernadettet szólították elsőként jégre. Hétfős futamában a harmadik helyért csatázott az orosz Jevgenyija Zaharovával, de egy sikertelen manővernél ritmust vesztett, onnantól pedig nem volt esélye előrébb lépni, így negyedikként zárt.

Hasonlóképpen járt a rendkívül erős hatosba sorsolt Kónya Zsófia is. A világ- és Európa-bajnok olasz Arianna Fontana, illetve az olimpiai és vb-érmes kanadai Valerie Maltais ellen nem volt esélye a magyar gyorskorcsolyázónak, aki így a kínai Li Csin-jüvel csatázott a harmadik pozícióért. A két versenyző egyszer összeakadt, ebből Kónya jött ki rosszul, mert kissé lemaradt, ami azt eredményezte, hogy negyedikként haladt át a célvonalon.

A 18 éves Jászapáti viszont rendkívül magabiztosan lépett – a két bírói továbbjuttatással – 23 korcsolyázót felvonultató elődöntőbe. A hajráig a mezőny közepén helyezkedett, majd amikor ritmust váltott, akkora sebességkülönbséget ért el, hogy az egyik manővernél egyszerre két ellenfelét előzte meg, a másiknál pedig egy kanyarban kívülről körbekorcsolyázta a német Bianca Waltert, azaz futamgyőzelemmel mutatkozott be a vk-n.

Csütörtökön a 15.05-kor kezdődő délutáni programban mindkét nemben az 500 méter kétfordulós selejtezőjét rendezik.

Kapcsolódó cikkek