Reális képet mutatott a berlini Európa-bajnokság. Interjú Sós Csabával

Reális képet mutatott a berlini Európa-bajnokság. Interjú Sós Csabával

A magyar úszó-válogatott szövetségi kapitánya elégedett a mieink teljesítményével, akik három arany-, négy ezüst- és hét bronzéremmel zárták a berlini Európa-bajnokságot.

Az érmek száma eggyel több, mint két éve Raeykjavikban volt, igaz ott öt arany mellé négy-négy ezüstöt és bronzot szerzett a csapat.

– Reykjavik előtt nyolc évig nem rendeztek Eb-t, ráadásul az izlandi főváros messze volt, nem minden ország tudta vállalni a költséges utazást. Berlinbe mindenki eljött, aki számít, ezért a reális képet mutatta a berlini Eb – mondja Sós Csaba.

Sors Tamás

Sors Tamás

– A 2009-es Eb gyakorlatilag Sors Tamásról szólt, aki négy aranyat nyert, ezúttal Tóth Tamás is begyűjtött négy érmet, köztük egy aranyat, ráadásul Vereczkei Zsolt is aranyérmes lett. Ilyenkor örül a kapitány, hogy több ember szerzett érmet, vagy aggódik azért, mert Sors Tamás kevesebb érmet nyert?

– Nagyon örülök annak, hogy többen lettek érmesek, és nem aggódom Sors Tomi miatt. Tamás idén nyáron érettségizett, nagyon sokat kellett tanulnia, aminek meg is lett az eredménye, történelemből például ötöst kapott, és nem kivételeztek vele, kőkemény számonkérésnek volt kitéve minden tantárgyból. Érthető, hogy ilyen körülmények között nem tudott annyit foglalkozni az úszással, mint két éve. Így is nyert egy aranyat és két ezüstöt, a hosszabb távokra maradt kevés ideje, de így is döntős volt ezekben is, tehát nem kell miatta izgulni. Tóth Tomi ezen az Eb-n beérett, az egyik legkiszámíthatatlanabb és a konkurenciát tekintve legerősebb számban, 50 m gyorson nyert Európa-csúccsal. És nem szabad megfeledkeznünk a harmadik S9-es klasszisunkról, Meilinger Csabáról sem, aki egyre közelebb kerül Sors Tamáshoz. A 100 m pillangón ötödik lett, de sokkal közelebb volt a második helyezettez, mint az ezüstérmes Tamáshoz. Nem véletlenül mondta Sors Tomi, hogy Londonban 100 pillangón Csaba lehet az egyik legkomolyabb ellenfele, ezt magam is így látom.

Vereczkei Zsolt

Vereczkei Zsolt

– Mennyire lepte meg Vereczkei Zsolt győzelme, aki nála tizenöt-húsz évvel fiatalabbakat előzött meg?

– Zsolt fantasztikus sportember, a felkészülése, az edzésmunkája alapján benne volt ez a kiugró eredmény. Megmutatta, hogy a sportban a kor nem számít, csak a teljesítmény. Amikor pár hete a K&H Bank paralimpiai kártyaprogramjának díjazottja lett, azt mondta, hogy ez óriási plusz motivációt jelentett számára, amit az edzéseken és az Eb-n a teljesítményével igazolt.

– Volt-e olyan versenyző, akivel elégedetlen volt, vagy aki csalódást okozott?

– Ketten elmaradtak a várakozásaimtól, de neveket most nem szeretnék mondani, velük természetesen megbeszéljük a szereplésük okait. Nem szeretném azonban, ha negatív hangvételű lenne az értékelés, mert erre nincs is okunk. Minden úszónk szerepelt döntőben, örömteli volt Illés Fanni bronzérme. Most először állhatott dobogóra felnőtt világversenyen, és nagyon kellemes meglepetést okozott a női váltó ezüstérme is. Őket azért sajnálom, mert ez a szám, a 4×50-es vegyes váltó nem szerepel a londoni paralimpia programjában. A nagyon fiatal Rácz Nikit menedzselési szándékkal vittük ki, örömteli, hogy egyéni csúcsot javítva döntőbe tudott kerülni. Az ő eredményei évről évre nagyon szépen javulnak, ilyen töretlen fejlődés mellett hamarosan ő is az élmezőnybe tartozhat.

– Bő egy év múlva paralimpia. Milyen eredmények várhatók úszóinktól? Pekingben egy arany- és négy bronzérmet szereztünk.

– Nagyon nehéz ezt megmondani, a riválisok többségét ismerjük, de ezen az Eb-n a spanyolok több kiváló, eddig nem látott úszóval jelentek meg, és Londonban is előfordulhat olyan sztárok felbukkanása, akikkel eddig nem találkoztunk. A 2008-as eredmények szerintem mindenképpen megismételhetők Londonban is. A berlini eredmények alapján talán több éremesélyesünk van, mint Peking előtt volt.

Kapcsolódó cikkek