Márton Gréta, a magyar válogatott játékosa ünnepel, miután csapata 41-12-re gyõzött Olaszország ellen a nõi kézilabda világbajnoki selejtezõ mérkõzésen az Érd Arénában 2021. április 18-án. A csapat kijutott a decemberi, spanyolországi világbajnokságra, fotó: Kovács Tamás/MTI

Már az első meccsen a legjobb arcát mutatná a magyar válogatott

Már az első meccsen a legjobb arcát mutatná a magyar válogatott

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány úgy fogalmazott, már az első csoportmérkőzésen, csütörtökön Szlovákia ellen a legjobb arcát szeretné mutatni a magyar női kézilabda-válogatott a spanyolországi világbajnokságon.

“Az első mérkőzések mindig nehezek, senki nem tudja, hogyan készült és milyen állapotban van a másik. Ha élvezzük a játékot, biztosan jó teljesítményt tudunk nyújtani, de ha görcsösek leszünk, akkor nem lesz egyszerű dolgunk. Azon vagyunk, hogy az első meccs ne legyen darabos, hanem a legjobb arcunkat tudjuk mutatni”

– nyilatkozta szerdán Valenciában Golovin.

Az olimpiai hetedik helyezett magyarok a torna csoportkörében csütörtökön Szlovákiával, szombaton Csehországgal, jövő hétfőn pedig Németországgal találkoznak Llíriában, egyaránt 20.30-tól. A középdöntőbe az első három helyezett jut tovább. Golovin felidézte, hogy első szövetségi kapitány mérkőzésén, októberben a Portugália elleni Európa-bajnoki selejtezőn a jó kezdés után a nagy akarás miatt kapkodás következett, ami hibákat eredményezett. Hangsúlyozta, ezt mindenképpen el kell kerülniük, hiszen egyetlen meccset sem lehet megnyerni az első percekben.

A magyar együttes múlt pénteken és vasárnap az olimpiai bajnok franciákkal játszott edzőmérkőzést, és előbb 33-28-ra, majd 29-28-ra kikapott Párizsban.

Az edző szerint nem volt nagy különbség az első és a második találkozón mutatott teljesítményük között, és mindkét meccs nagyon hasznos volt.

“Némileg összeszedettebbek voltunk a második alkalommal, kicsivel jobban működött a védekezésünk, bár akkor is voltak hibáink, a második félidőben pedig hiányzott a tapasztalat. Fontos, hogy megszokjuk egymást a pályán, ezért többféle összeállítással is próbálkoztunk, mert még mindig keressük az optimális felállást”

– nyilatkozta, majd hozzáfűzte,

reményei szerint csapata megismétli a második párizsi meccsen nyújtott játékát és legjobb pillanatait az első vb-meccsen.

Holanek Zoltán koronavírusos megbetegedés miatt nem tarthatott a csapattal Valenciába.

Golovin elmondta, az erőnléti edző egyértelműen hiányzik, de folyamatosan kapcsolatban vannak vele, szerdán is volt egy erőnléti edzésük, aminek a programját ő állította össze.

Szöllősi-Zsácsik Szandra kisebb sérülés miatt a felkészülésben és a franciák elleni edzőmeccseken sem vett részt. A Ferencváros átlövője szerdán (ma) érkezik Spanyolországba, de az elmúlt napokban már nem voltak fájdalmai és edzett is. A kapitány szerint mivel tapasztalt játékos, nem kell neki sok idő, hogy felvegye a világbajnokság ritmusát és felidézze a taktikai elemeket. Hozzátette, a válogatott orvosi stábja dönti majd el, mikor léphet pályára Szöllősi-Zsácsik. A szlovák válogatott a múlt héten a madridi felkészülési tornán a házigazda spanyoloktól 35-15-re, a vb-csoportellenfél németektől 32-25-re, a lengyelektől pedig 35-24-re kikapott. Golovin Vlagyimir elmondta, látták a mérkőzések felvételét, és tudják, hogy a szlovákok egyik legjobbja, Simona Szarková a térdsérülése után már leülhetett kispadra, bár egyelőre nem lépett pályára. A Siófok KC balátlövőjének november elején volt porcműtétje, és eredetileg úgy tűnt, négy-hat hetet vesz igénybe a felépülése. Szarková októberben a szlovák-magyar Eb-selejtezőn tíz góllal a mezőny legeredményesebb játékosa volt.

“Ők is több összeállításban próbálkoztak, mert keresik a legjobb felállást. A németek elleni meccsük jól sikerült számukra, a másik kettő nem annyira”

– vélekedett Golovin, majd arról beszélt, mennyire nem mindegy, melyik csapat mikorra időzíti a formát, ezzel arra utalt, lehetséges, hogy a szlovákok számára az utolsó csoportmérkőzés, a csehek elleni rangadó lesz a legfontosabb a továbbjutás szempontjából.

Kapcsolódó cikkek