Éremért játszhat a női asztalitenisz-válogatott

Éremért játszhat a női asztalitenisz-válogatott

A magyar női asztalitenisz-válogatott óriási csatában 3-2-re kikapott a románoktól a minszki Európa Játékok csapatversenyének elődöntőjében, így szombaton a bronzéremért játszhat a lengyelekkel. Az aranyért járó tokiói olimpiai kvótáról azonban már biztosan lemarad.
A pénteki párharc első meccsén a 2016-os budapesti Európa-bajnokság két bronzérmes párosa, Pergel Szandra és Madarász Dóra, valamint Elizabeta Samara és Daniela Dodean-Monteiro csapott össze egymással. A találkozó fordulatos csatát hozott, s végül döntő játszmába torkollott, amelynek a végén 9-9 és 10-10 után is a magyarok jutottak meccslabdához. A második lehetőségüket aztán már kihasználták, így bő fél óra után előnybe került Magyarország.

A második találkozón a két válogatott éljátékosa, a világranglistán 30. Póta Georgina és a nemzetközi szövetség rangsorában legjobb európaiként 16., marosvásárhelyi születésű Szőcs Bernadette nézett egymással farkasszemet. A szettek ebben a párharcban is szorosan alakultak, de mindegyik végén a pontjait hangos csatakiáltásokkal ünneplő Szőcs összpontosított jobban. Póta hiába vezetett a harmadik játszmában 8-4-re, majd 9-7-re, szettlabdáig ebben sem jutott el, így a vége 3-0-s magyar vereség, egyben román egyenlítés lett.

Madarász (63.) és Samara (27.) egyes mérkőzésén sem a magyar játékos volt az esélyes, de ő ezzel nem foglalkozott. Ugyan kétszer is szetthátrányba került, mindkétszer sikerült egyenlítenie, a döntő játszmában pedig tanárian játszott. Ebben 6-3-ra még Samara vezetett, de sorozatban hét pontot begyűjtve Madarász jutott meccslabdákhoz, mindjárt négyhez is. Bár kettőt ezek közül elpuskázott, a harmadik után már boldogan ugorhatott fel a magyar tábor, s az egész összecsapást tekintve ismét a magyaroknál volt az előny.

A folytatásban Pergel (71.) próbálta meg a bravúrt Szőcs ellen, és bátor játékának köszönhetően nem is állt messze tőle, a megnyert első játszma után ugyanis a másodikban is 10-9-e volt, de a 2-0- már nem jött össze. A kontinens jelenlegi legjobbja egyenlített, majd egy szoros és egy simább játszmában megnyerte a mérkőzést.

Így jöhetett az ötödik, mindent eldöntő találkozó, amelyen már Póta számított esélyesnek. Ellenfele, Dodean ugyan kilenc éve a 19. helyen is állt a világranglistán, jelenleg csak a 127., azaz közel száz pozícióval van a magyar játékos mögött. Ennek ellenére román pontokkal és szettnyeréssel indult a meccs, Póta nem találta a ritmust, látszólag könnyű labdákat rontott. A második játszmában az addig stabil Dodean is elkezdett hibáztni, a magyar pedig türelmesen játszva kihasználta ezt, és sikerült egyenlítenie. A harmadik felvonásban 1-4-ről fordítva 8-7-nél már Pótánál volt az előny, és végül nagy nehezen 14-12-re hozta a szakaszt, de a vetélytársa villámgyorsan egyenlített.

Az ötödik mérkőzés ötödik szettje döntött tehát a döntőbe kerülésről, s ez nem indult jól magyar szempontból. 0-3-nál Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány időt kért, de ez sem használt, 6-0 lett “oda”, Póta ekkor szerezte az első pontját. A közönség támogatását élvező Dodean 9-2-nél biztos győztesnek tűnt, Póta azonban visszakapaszkodott, 9-10-nél meccslabdát is hárított, végül azonban óriási izgalmak után a románok jutottak a fináléba.

A másik elődöntőben az első helyen kiemelt németek nagy csatában győzték le 3-2-re a hetedikként rangsorolt lengyeleket, így a torna szombati zárónapján előbb magyar-lengyel bronzmeccset, majd román-német döntőt rendeznek, magyar idő szerint 9, illetve 12 órától. A győztes csapat már biztosan ott lehet a 2020-as ötkarikás játékokon.

Eredmények:
női csapat, elődöntő:

Románia-Magyarország 3-2

Daniela Dodean-Monteiro, Elizabeta Samara – Pergel Szandra, Madarász Dóra 2-3 (-9, 6, -6, 9, -10)
Szőcs Bernadette-Póta Georgina 3-0 (9, 7, 9)
Samara-Madarász 2-3 (7, -6, 9, -7, -8)
Szőcs-Pergel 3-1 (-7, 10, 9, 4)
Dodean-Póta 3-2 (6, -7, -12, 6, 10)

A másik elődöntőben:

Németország-Lengyelország 3-2

Asztaliteniszben a férfi és a női egyéni verseny dobogósai (3-3), illetve a női és a férfi csapatverseny, valamint a vegyes páros aranyérmesei kvótát szereztek, illetve szereznek a jövő nyári tokiói olimpiára.

Kapcsolódó cikkek