Csúcsra akar jutni

Csúcsra akar jutni

Klein Dávid hegymászó sajtótájékoztatót tart a Liszt Ferenc-repülőtéren a SPAR Everest Expedíció indulása előtt 2014. április 6-án, fotó: Mohai Balázs/MTIÓvatos mászónak tartja magát Klein Dávid, ugyanakkor nagyon szeretne feljutni a Mount Everest 8848 méteres csúcsára oxigénpalack nélkül. Ezt mondta a hegymászó vasárnap, a ferihegyi repülőtéren, a SPAR Everest Expedíció indulása előtt.

Klein Dávid korábban hétszer próbálta elérni ilyen módon a Föld legmagasabb pontját, a legközelebb 2007-ben járt a sikerhez, akkor kétszáz méterrel a cél előtt kellett visszafordulnia. Ha az idén feljut, akkor ő lesz az első magyar hegymászó, aki ezt oxigénpalack nélkül eléri. Ez a világon eddig összesen csak 200 embernek sikerült.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy rajta kívül még egy magyar mászó, korábbi mászótársa, a 2010-ben közös expedíciójukon elhunyt Várkonyi László (Konyi) próbált meg ennyiszer feljutni oxigénpalack nélkül a Mount Everestre. “Konyi erősen jelen lesz most is, ahogy mindig, ha ott vagyok a hegyen. Sokat tanultam tőle, a közös expedíciók beépültek a hegymászásomba” – mondta egykori mászótársa emlékét felidézve Klein Dávid. Elmondta, hogy nagyon szeretné elérni a csúcsot, de ennek esélyét azzal akarja maximalizálni, hogy alaposan felkészült, akklimatizálódik, tanult a korábbi hibáiból, nem pedig azzal, hogy növeli a kockázatvállalás mértékét. Úgy vélte, nagyon fontos a csúcs, arra kell törekedni, hogy feljusson az ember, de csak bizonyos megszorításokkal érvényes ez, ilyen megszorítás az, hogy szeretne palack nélkül feljutni, de ugyanúgy az is, hogy szeretne visszatérni. “Fel kell menni a csúcsra és le kell jönni onnan” – összegezte célkitűzését.

Az expedíció menetéről Klein Dávid elmondta, hogy hétfőn reggel érkezik meg Katmanduba, ahonnan a különböző engedélyek megszerzése után indul tovább Tibetbe. A felszerelése már az előző napokban odaért a nepáli fővárosba, a 6-8 darab, hatvan literes műanyaghordóba csomagolt holmit egy héttel ezelőtt adta fel a bécsi repülőtéren. A mintegy 200 kilogrammnyi “csomag” tartalma egyebek mellett két havi élelmiszer, több sátor, a teljes technikai felszerelés, a szükséges elektronikai berendezések, az alaptábori holmik és természetesen a magashegyi létezéshez szükséges réteges és nagyon meleg ruházat. 

A SPAR Everest Expedíció a tervek szerint néhány nap múlva – a szükséges engedélyek és a még hiányzó holmik, így például a repülőgépen nem szállítható főzőgáz – beszerzése után indul útnak az 5200 méteres magasságban lévő alaptáborba, ahová április 15-én vagy 16-án érkezik meg. Klein Dávid ez után néhány nappal feljebb költözik a 6400 méter magasan található előretolt alaptáborba. Mint a neve is mutatja, ez a tábor az alaptáborhoz hasonló kiépítettségű – tehát például van konyhasátor nepáli szakáccsal – és ide még jakkaravánnal viszik fel a felszerelést – tette hozzá.

A magashegyi táborokat április közepétől május közepéig építi ki – 7050, 7800 és 8300 méteren -, a csúcstámadás május végén, legkésőbb június elején várható. Klein Dávid elmondta, hogy útja nem nevezhető szóló mászásnak, a köteleket ugyanis kínai hegymászók rögzítették és valószínűleg együtt fog dolgozni egy nepáli mászóval. Vele az úton megosztják majd a terheket, de mindenki a maga holmiját viszi. “Minden segítséget örömmel veszek majd igénybe, csak az oxigénpalackot nem” – tette hozzá. Az expedíció financiális hátterét a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. biztosítja, ami kiterjed az útiköltségekre, a felszerelésre, az alaptábori ellátásra, a logisztikai és az adminisztrációs díjakra, emellett a cég által forgalmazott élelmiszerek is kerültek a hegymászó csomagjába. Klein Dávid pedig a cég legújabb, a Hegymánia nevet viselő matricás albumának arca lesz. Ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: vállalhatónak tartja, hogy egy élelmiszercég kampányában vegyen részt, különösen azért, mert támogatható a matricás album ismeretterjesztő szerepe. Az albumban egyébként az általa korábban a Himalájában készített fotók is szerepelnek.

Kapcsolódó cikkek