Bronzérmes még lehet a magyar birkózó

Bronzérmes még lehet a magyar birkózó

Lőrincz Viktor az orosz Davit Csakvetadze elleni mérkőzésen, fotó: Illyés Tibor/MTILőrincz Viktor az elődöntőben kikapott, így a bronzéremért léphet szőnyegre a kötöttfogásúak 85 kilogrammos súlycsoportjában a riói olimpia hétfői versenynapján.

Az Európa-bajnoki és kétszeres világbajnoki bronzérmes magyar versenyző három magabiztos siker után a négy között az orosz Davit Csakvetadzéval találkozott, aki hozzá hasonlóan magabiztosan menetelt az elődöntőbe annak ellenére, hogy többek között azeri és iráni riválissal is meg kellett küzdenie.

“Nemrég Spanyolországban legyőzte Viktor, de mondtam neki, hogy most biztosan nehezebb dolga lesz” – mondta a meccs előtt Bacsa Péter, a magyar szövetség ügyvezető alelnöke, aki picit a bíráskodástól is tartott.

 
Az első menet furcsán kezdődött, a két birkózó nagy elánnal vetette magát a küzdelembe, a mérkőzésvezető viszont 29 másodperc után már figyelmeztette a magyart, 49 másodpercnél pedig intette. A lenti helyzetben aztán hiába nem csinált semmi érdemlegeset Csakvetadze, a bíró fél percig hagyta próbálkozni. Sike András szövetségi kapitány eközben már szinte tombolt, de szerencsére Lőrincz végig csak a védekezésre figyelt. A folytatásban a magyar fél perccel a szünet előtt visszakapta az intést, de ő sem tudott eredményes lenni.


Az első három perc egyenlő erők küzdelmét hozta, a pihenő után azonban nagyon gyorsan eldőlt a meccs – az orosz javára. A már egy pontot érő újabb Lőrincz-intés után Csakvetadze nagyon szépen “szedte össze” Lőrinczet, villámgyorsan kiemelte, s előbb négy pontért, majd kettőért eldobta, amivel 7-0-ra vezetett.
 Ugyan több mint két perc volt hátra, de két hasonló képességű birkózó között szinte elképzelhetetlen ekkora különbség ledolgozása, ez Lőrincznek sem ment. Egy kiléptetésért egy pontot szerzett, de többre nem volt képes.

“Nagyon bosszús vagyok, mert az elsőt szépen kivédekezte, a másodikban viszont egy kicsit hibázott. Tudtuk, hogy az orosz emel, valószínűleg egy pillanatra kihagyott a figyelme. Ha azt kivédekezi, akkor onnan meg lett volna” – mondta letörten Sike András. “Egész nap remekül birkózott, egyetlen egyszer hibázott, ezen elment az olimpiai döntője, sajnálom. Nagyon remélem, hogy nem járunk úgy este, mint tegnap Bácsi Péter helyosztóján.”


Lőrincz Viktor, aki a meccs után láthatóan dühösen ment el öltözni, magyar idő szerint 22.08-kor mérkőzik a bronzéremért a vigaszág győztesével, Csakvetadze legyőzöttjeinek egyikével.

Kapcsolódó cikkek