Átépülhet a Hungaroring

HungaroringA Hungaroringen nagy változások lehetnek a közeli jövőben, a pálya nyomvonala is megváltozhat.

A mogyoródi Forma-1-es versenypályával kapcsolatos elképzelésekről a Népszabadság Online-nak Gyulay Zsolt nyilatkozott, akit a héten neveztek ki a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. élére, ám ezzel együtt a Hungaroring Sport Zrt., az F-1-es pályát működtető cég igazgatóságának elnöki posztját megőrzi.

“Szerintem komoly esélyünk van arra, hogy az európai helyszínek közül mi azok között legyünk, akik megtarthatják a futamukat. Fontos hangsúlyoznom, meg kell találni azt az optimumot, hogy mi az, amit érdemes a ringre költeni, és mi az, amit már nem, hiszen már így is jól kihasználjuk a pályát” – válaszolta a nol.hu-nak adott interjúban arra a felvetésre, hogy a Hungaroring mellett az elmúlt tíz évben nagyon elment a konkurencia, s ha nem lesz komolyabb beruházás, a nagydíjat hosszú távon aligha lehet itthon tartani. Hozzátette, 2016-ig van szerződés, és “egy-két feltételnek kellene teljesülnie ahhoz, hogy 2021-ig hosszabbítani tudjunk”.

A kormánytól pozitív hozzáállást tapasztalok, összességében úgy látom, van esélyünk egy következő hosszabbítást elérnünk” – jelentette ki Gyulay, aki szerint az már nem elég, hogy újraaszfaltozzák a pályát, s úgy tűnik, kevés az egy előzési zóna is a célegyenes végén, még egyet ki kellene alakítani.

Gyulay Zsolt

Gyulay Zsolt

“Szerintem nagy haszna lenne annak, ha a pályát frissítenénk, és még egy előzési zóna bekerülne a vonalvezetésébe.

Az új aszfaltozással, rázókövek cseréjével együtt ez a projekt, azt gondolom, egymilliárd forint alatti összegből kigazdálkodható. Ezenfelül azon is dolgozunk, s erre készülnek tervek, hogy Mogyoród és Kerepes lakosságának jobb hangcsillapítást biztosítsunk. A logikus az lenne, ha a pályához ilyen mértékben hozzányúlunk, akkor ezt a munkát is akkor végezzük el” – nyilatkozott Gyulay, aki szerint e feladattal, ha sikerül hosszabbítani, 2014-ben végezhetnek.

Az interjúban olimpiai bajnok kajakosként és a MOB elnökségi tagjaként Gyulay azt is kifejtette, Janics Natasa, aki a jövőben szerb színekben akar versenyezni, alighanem rossz tanácsadókra hallgatott döntése meghozatalakor.

“Natasát az édesapja hozta Magyarországra, és Rozsnyói Katalin csinált belőle kajakost, ezért elsősorban Kati néninek tartozik köszönettel. Magyarországon lett olimpiai bajnok, amikor jött, nem volt az. Hazai edzők munkája van benne, hát miért ne járna a pénz? A 150.000 eurós kivásárlási összeget pedig egyszerűen jelképesnek tekintem.”

Kapcsolódó cikkek