Alakul a molekula

A sportpark látványterveSportági szakszövetségek vezetőivel egyeztetett a jelenlegi Puskás Ferenc Stadion körüli területen kialakítandó új sport- és szabadidőpark építéséről Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos.

A Nemzeti Sportközpontok (NSK) pénteki közleménye szerint a szervezetek irányítói elmondták javaslataikat, kéréseiket, és egyaránt bizakodóan várják a beruházásokat. Az új létesítmények a következő 6-8 évben épülnek fel, ám szinte kivétel nélkül mindenkinek az volt a kérdése, hogy próbálják meg felgyorsítani a tervezés és a kivitelezés folyamatát, hogy a lehető leghamarabb birtokba vehessék a csarnokokat a profi sportolók és a gyerekek.

“Egyetértettünk a sportvezetőkkel abban, hogy legalább 30 éves adósságát törleszti az ország ezzel a beruházással, ekkora a lemaradásunk a sportlétesítmény-fejlesztéseknél” – mondta az egyeztetések után Vígh László. Hozzátette, a legeredményesebb magyar sportágak versenyzői, az olimpiai és világbajnok példaképek, valamint a jövő bajnokai megérdemlik, hogy világszínvonalú körülmények között készülhessenek a nemzetközi viadalokra.

A kormánybiztos több mint tíz sportági vezetővel tartott megbeszéléseket. Gáspár Tamás, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára utalt rá, hogy a központi edzőtáborozás szerepe birkózásban a többi egyéni sportághoz képest is kiemelkedő, ha ennek a feltételei az elképzeléseknek megfelelően javulnak, akkor a hatásait jól láthatják majd az eredményességben is.

Tóth László, a Magyar Judo Szövetség vezetője azt emelte ki, hogy a cselgáncsozók nemzetközi riválisaikkal készülhetnek igazán hatékonyan, ha pedig megfelelő színvonalú helyszíneket tudnának kínálni, akkor Budapest az ígéretek szerint európai olimpiai központtá léphetne elő.

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke kiemelte: fontos lenne, ha a leendő helyszínek egyikén Világkupa-versenyt, Grand Prix-t vagy akár még a riói olimpia előtt Európa-bajnokságot tudnának rendezni.

Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke a Tornacsarnok felújításának szükségességére hívta fel a figyelmet. Hozzátette, hogy világverseny rendezésére ebben a sportágban akkor van esély, ha egymás mellett ajánlanak két nagy sportcsarnokot.

Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára pedig abban bízik, hogy egy legalább négy-, ötezer fő befogadására alkalmas jégcsarnok is lesz majd az új sportparkban.

Kapcsolódó cikkek