A sportolók több mint 80 százaléka lesz beoltva az olimpián

A sportolók több mint 80 százaléka lesz beoltva az olimpián

A július 23-án kezdődő tokiói olimpián szereplő sportolók több mint nyolcvan százaléka oltott lesz a koronavírus ellen - számolt be róla a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra (NOB) hivatkozva az insidethegames portál.

Az ötkarikás hírekre specializálódott honlap Christophe Dubit, a NOB illetékes ügyvezető igazgatóját idézi, miszerint a legutóbbi adatok szerint az olimpikonok 74 százalék volt már beoltva, és

ez a szám másfél hónap múlva meghaladja majd a 80 százalékot.

Dubi jelezte, becslésről van szó, mert még több sportágban nem dőlt el véglegesen, kik indulnak Tokióban. Ugyanakkor minden ország olimpiai bizottságával, illetve a sportolókkal tartják a kapcsolatot, hogy a NOB tud-e segíteni az oltakozásban.

Japánban a lakosság csupán 3,9 százaléka kapott oltást a Covid-19 ellen – körülbelül 4,9 millió ember -, és a szervezők keményen dolgoznak azért, hogy az olimpia ne veszélyeztesse a japánok egészségét.

Az országot eddig elkerülte a járvány nagy hulláma, ezzel együtt több mint 760 ezer megbetegedést és 13 600-nál is több halálesetet regisztráltak. Tokióban és más prefektúrákban továbbra is egészségügyi vészhelyzet van érvényben június 20-ig.

A rendezést nagyon sokan ellenzik a szigetországban attól félve, hogy a pandémia miatt növekedni fog az esetszám és leterhelt lesz az egészségügyi rendszer.

A tokiói olimpiát eredetileg tavaly bonyolították volna le, de a járvány miatt egy évvel elhalasztották.

Kapcsolódó cikkek