„Ez az eredmény csak még több munkára sarkal”

„Ez az eredmény csak még több munkára sarkal”

a bajnok egy bájos kísérővel, fotó: Pole Positions Communications Kft.Élete első Superstock 600-as versenyhétvégéjén háromszor is dobogóra állhatott a Slovakiaringen megrendezett magyar bajnoki idénynyitón a Tomracing Motorsport Team versenyzője.

Noha idén az Alpok Adria bajnokság Superstock 600-as sorozatában versenyez elsősorban Gyutai Adrián, a hétvégén elindult a Gyorsasági Motoros Magyar Bajnokság szezonnyitóján, a Slovakiaringen, hogy versenykörülmények között is kipróbálhassa idei motorját.

A Tomracing Motorsport Team pilótája abszolút nem vallott szégyent a nemzetközi és magyar mezőnyben, és fokozatosan gyorsulva mindkét napon a dobogón zárt a CBR Honda RR 600-as nyergében. A 22 éves paksi fiatalember – aki a hétvégén majdnem három másodpercet javult – több beállítást is kipróbált, és úgy érzi, a május eleji, első Alpok-Adria futamon már elérhető lesz számára a TOP tízbe kerülés az új kategóriájában.

A hazai gyorsasági motorversenyzés egyik legnagyobb tehetsége, Gyutai Adrián – aki 2007 után első magyar motorosként, nemzetközi bajnoki címet nyert az Alpok-Adria 125 GP-ben – szombaton és vasárnap megfutotta első versenyeit a Slovakiaringen rendezett Gyorsasági Motoros Magyar Bajnokságon új kategóriájában. Az idén a Superstock 600-as géposztályban induló 22 éves versenyző igencsak odatette magát, és a 26 fős nemzetközi mezőnyben remekül helytállt. Élete első Superstock 600-as kvalifikációs tréningjén aztán fokozatosan gyorsulva a negyedik leggyorsabbnak bizonyult, azaz a kategóriaváltását azonnal egy első soros rajttal kezdhette meg. Mivel a rajtot eddig nem gyakorolta külön Adrián, ennek megfelelően az indulást követően veszített pár helyezést, ám az első kanyarok után megtalálta a megfelelő versenytempóját, és a végén a nemzetközi mezőnyben a 4., míg a magyar bajnokin a 2. helyen végzett, azaz a debütáló futamán azonnal dobogóra állhatott.

„Az időmérőn még használt gumival mentünk, de a versenyre a hátsóra felkerült egy új gumi, a köridőkön ez meg is látszott, sikerült jobb időket menni, mint az edzésen. A verseny rajta nem sikerült túl jól, a 6. helyre estem vissza az első kanyarra, de sikerült visszajönnöm, és egy szlovák versenyzővel nagyokat csatázva végül saját kategóriámban negyedik lettem a nemzetközi mezőnyben, míg a hazai bajnokságban a második lettem” – elevenítette fel a bemutatkozó futamát a Tomracing Motorsport Team versenyzője.

Miután Adrián idén elsősorban az Alpok-Adria Bajnokságra, valamint az októberi Európa-bajnokságra koncentrál, a magyar bajnokikon csak ritkán áll majd rajthoz, így a vasárnapi tréningeket és futamot már leginkább edzésre használta fel, természetesen minden esetben a maximumot nyújtva. Éppen ezért szerelőjével, Bán Róberttel új beállítások kipróbálása mellett döntöttek, aminek hatására a 22 éves motoros tovább gyorsult. Az időmérőn ezúttal is remekelt – majdnem két és fél másodpercet javítva szombati kvalifikációs eredményén –, és ismét az első sorból, a 4. helyről várta a piros lámpák kialvását.

Mindenesetre az kiderült, a rajtokat bizony gyakorolnia kell még ebben a kategóriában, ugyanis ezúttal is jelentősen visszaesett a rajtpozíciójához képest, ám hatalmasat küzdve végül a nemzetközi értékelésben a 3., míg a magyar bajnokságban ismét a 2. helyen végzett. Adrián tehát élete első Superstock 600-as versenyhétvégéjén mindkétszer az első sorba kvalifikálta magát a 26 fős mezőnyben, és háromszor is dobogóra állhatott.

„A rajtom megint nagyon rosszul sikerült, egészen a hetedik helyig estem vissza. Hat körrel a vég előtt történt valami gond a kipufogóval, ami szerencsére nem befolyásolta a Honda teljesítményét, és sikerült megtartanom kategóriámban a harmadik helyemet, ami a magyar értékelésben egy újabb második pozíciót jelentett a számomra. Mindezek mellett megfutottam a versenyen a legjobb körömet is a hétvégén. Elégedett vagyok a teljesítményemmel, de ezek az eredmények csak még több munkára sarkalnak. Sokat kell még gyorsulnom ahhoz, hogy a legjobbakkal is fel tudjam venni a versenyt” – értékelte saját teljesítményét Adrián.

Csapatfőnöke, Miklósy Tamás nagyon elégedett volt Adrián teljesítményével, és elmondta, nagyon sokat vár tőle az év második felében.

„Örülök, hogy ilyen hamar fel tudta venni a versenyt a mezőnnyel, erre bizonyíték a versenyen mutatott teljesítménye, és dobogós helyezése. A jövőre nézve ez nagyon bíztató, ahogyan ilyen rövid idő alatt ennyire megszokta az új kategóriáját. A körideje is folyamatosan javult, egyre közelebb került a legelejéhez. Nagy sikerként könyvelem el, hogy mindkét nap a dobogón tudott végezni a magyar bajnokin, és hiszek abban, hogy az idény második felében az Alpok-Adria futamain is a legjobbak közé kerül” – közölte a Tomracing Motorsport Team vezetője.

A 22 éves paksi fiatalember abban bízik, hogy az Alpok-Adria Bajnokság május eleji, Olaszországban rendezendő futamán képes lesz felülmúlni ezt a teljesítményét, és a roppant erős nemzetközi mezőnyben a TOP tízben végezhet majd. A pályaismerettel és a beállításokkal nem lehet gond, hiszen éppen az olasz ringen tesztelt a hónap elején Adrián.

Gyutai Adrián időeredményei:

Szombat: Időmérő – 2:16.686, Verseny – 2:15.875

Vasárnap: Szabadedzés – 2:15.679, Időmérő – 2:14:058, Verseny – 2:13.832,

Kapcsolódó cikkek