Huszonöt országból huszonöt páros indul a táncversenyen

Huszonöt országból huszonöt páros indul a táncversenyen

Huszonöt ország huszonöt párosa nevezett be a szombaton Szombathelyen zajló 53. Savaria Nemzetközi Táncversenyre, amely ebben az évben a WDSF tíztánc-világkupa versenye is lesz.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester az esemény szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a viadal több mint öt évtizedes múltjával nemcsak táncszakmai körökben vívott ki elismertséget, hanem hozzájárult a város nemzetközi hírnevének növeléséhez is. Hozzátette, Szombathelyen a táncnak komoly hagyományai vannak, a tánckultúrát pedig olyan értéknek tartják, amelyet a jövő számára is meg kell őrizni.

Parais István, az AGORA Kulturális Központ igazgatója elmondta: az AGORA Művelődési és Sportház hagyományos helyszíne a nemzetközi táncversenynek, amelyet nagyrészt az önkormányzat és a szponzorok támogatásának köszönhetően tudnak megszervezni. Bejelentette, idén a táncverseny névadó szponzora a SCHAEFFLER L.u.K. Savariam Kft., amely évek óta támogatja a szombathelyi rendezvényeket és kultúrát, köztük a táncversenyt is.

Marcus Sonyi, a verseny döntnöke elmondta: Japánból, Ausztráliából és az Egyesült Államokból is érkezik egy-egy páros, a többiek Európa 22 országát képviselik majd a szombati versenyen. 

Szavai szerint a tíztánc-verseny a résztvevőktől rendkívüli fizikai felkészültséget és tudást igényel, hiszen jó eredmény eléréséhez a standard és a latin táncokat is tökéletesen ismerniük kell, sőt figyelemmel kellett kísérniük a különböző stílusok előadásmódjában az utóbbi időkben bekövetkezett változásokat is.
    Szólt arról, hogy a tíztánc-verseny programjában a standard táncok közül angol keringő, tangó, bécsi keringő, slowfox, quickstep, a latin táncok közül pedig cha-cha-cha, szamba, rumba, paso doble és jive szerepel.  
    Magyarországot a Hegyes Bertalan János és Farkas Boglárka alkotta fiatal páros képviseli majd a versenyen, akiktől a döntnök szavai szerint szép eredmény lenne, ha bekerülnének az esti fináléba.
    A Savaria Nemzetközi Táncverseny elődöntőit szombaton 13 órakor, a döntőt pedig 19 órakor tartják az AGORA Művelődési és Sportházban.

Kapcsolódó cikkek