Balázs Attila (b) és Fucsovics Márton játszik az ukrán Szerhij Sztahovszkij és Gyenyisz Molcsanov ellen a Magyarország-Ukrajna tenisz Davis Kupa-osztályozó páros mérkõzésén Budapesten, a Sport 11 központban 2019. szeptember 15-én, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Fucsovicsék nyerték a párost

Fucsovics Márton és Balázs Attila fordulatos mérkőzésen legyőzte Szerhij Sztahovszkijt és Gyenyisz Molcsanovot a Magyarország-Ukrajna tenisz Davis Kupa-osztályozó vasárnapi páros mérkőzésén, ezzel a házigazdák 2-1-re vezetnek a párharcban.

A budapesti Sport11 központban kialakított stadionban a szombathoz hasonlóan élénk érdeklődés és verőfényes napsütés fogadta a két válogatottat. A magyarok összeállítása megegyezett az előző napi két egyesével, Köves Gábor szövetségi kapitány a terveknek megfelelően a nemzeti csapat két legjobbjára épített.

A túloldalon Andrij Medvegyev szakvezető Sztahovszkij mellett a páros rangsorban 70. Molcsanovot küldte pályára, aki nem rendelkezik egyéni világranglistás helyezéssel.

A mintegy 1500 fős publikum gyors labdameneteket és sima adogatójátékokat láthatott – mindkét magyar remekül mozgott a hálónál -, a rövidítésig egyetlen bréklabdáig sem jutottak el a felek. A tie-breakben aztán 1-1 után már csak a hazai duó nyert labdamenetet, és Fucsovics nehéz helyzetből ütött tenyeres elütésével hozta a játszmát, amely 50 percig tartott (7:6).

A folytatásban Balázs szervájánál semmi-negyvenről sikerült feljönni, ám az ellenfélnek végül összejött a brék (0:2), majd Sztahovszkij két bréklabdát hárítva hozta az adogatását (0:3).

A színvonal közben tovább nőtt, szemet gyönyörködtető ütésváltások következtek befutott átemelésekkel és a pálya pereméről “visszakapart” labdákkal, de továbbra sem sikerült elnyerni az ukrán szervagémeket. Molcsanov 3:5-nél semmire hozta az adogatását, így másfél óra elteltével jöhetett a döntő játszma (3:6).

Az ukrán Szerhij Sztahovszkij (j) és Gyenyisz Molcsanov játszik Fucsovics Márton és Balázs Attila ellen a Magyarország-Ukrajna tenisz Davis Kupa-osztályozó páros mérkõzésén Budapesten, a Sport 11 központban 2019. szeptember 15-én, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Ebben 2:0-nál – első brékjükkel – lépéselőnybe kerültek a házigazdák, akiknek labdájuk volt az 5:1-hez is. Fucsovics egy “napba nézős” kettős hiba ellenére hozta az adogatását, majd Balázs 5:3-nál kiválóan összpontosítva kiszerválta a meccset, amely 2 óra 8 percig tartott.

“Nagyon nehéz volt lebrékelni őket, a második szettben picit szerencséjük is volt”

– elemezte a történteket Fucsovics Márton, aki másfél év kihagyás után tért vissza a válogatottba.

“A harmadik játszmában emeltünk a színvonalon, köszönjük, hogy átsegítettetek bennünket a nehéz pillanatokon”

– intett ki a közönségnek.

“Messze még a vége”

– figyelmeztette a szurkolókat Balázs Attila, majd hozzáfűzte:

“Igyatok egy sört, aztán a szingliken kétszer ennyire drukkoljatok!”

A 2-1-re álló csata negyedik meccsét Fucsovics vívja Sztahovszkijjal 13.50 órakor.

A DK-osztályozó győztese marad a világcsoportban, és februárban ismét selejtezőt vívhat a madridi döntőbe jutásért, míg a vesztes egy osztállyal lejjebb, az Euro-afrikai zóna I-es csoportjában kezdi meg a 2020-as évet.

Eredmény, DK-osztályozó:

Magyarország-Ukrajna 2-1 – állás a páros mérkőzés után
Fucsovics Márton, Balázs Attila-Szerhij Sztahovszkij, Gyenyisz Molcsanov 7:6 (7-1), 3:6, 6:3

később:
Fucsovics Márton-Szerhij Sztahovszkij
Balázs Attila-Ilja Marcsenko

szombaton játszották:
Balázs Attila-Szerhij Sztahovszkij 4:6, 3:6
Fucsovics Márton-Ilja Marcsenko 6:3, 6:2

Kapcsolódó cikkek