FociFesztivál a labda szerelmeseinek

FociFesztivál a labda szerelmeseinek

Focista gyerekek

Az MLSZ-székházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Szabó László főszervező elmondta, hogy az eseményen újra összeáll 1996-os atlantai olimpián, illetve az 1986-os világbajnokságon szerepelt magyar válogatott.

“Magyarország a fesztiválok hazája, mindennek van már fesztiválja, így arra gondoltunk, hogy a futballnak is legyen. Az egész napos rendezvényen minden, a labdarúgáshoz csak kicsit is kapcsolható szakág megjelenik, így a gombfocitól kezdve a csocsón át egészen a strandfociig” – mondta Szabó László, aki hozzátette, hagyományteremtő céllal hozták létre az eseményt, amely minden évben vendégül lát egy másik sportágat, s idén a sakkra esett a választás.

Focista gyerekek

Borbély Zoltán, az MLSZ jogi és sajtóirodájának vezetője nagyon fontos lépésnek nevezte a FociFesztivál létrejöttét, mert szerinte ez a rendezvény hozhatja a vissza a felszabadult játékot a labdarúgásba. A szervezők szerint a mai futballban igen ritka személyes kapcsolat alakulhat ki a szurkolók és a sportág szereplői között, mert minden klubnak, szakágnak és akadémiának külön sátra lesz az eseményen.

“Ötévenként összejövünk, mert nagyon jó közösséget alkotott az atlantai csapat” – mondta Dunai Antal, az akkori olimpiai válogatott edzője. “A tervek szerint a spanyolok atlantai válogatottjával mérkőznénk meg, de az ellenfél még nem dőlt el véglegesen. Azt is szeretném, ha vendégek is szerepet kapnának együttesünkben, így olimpiai érmes sportolók vagy színművészek.” 

Focizó fiú

Pető Zoltán csapatkapitány hozzátette, nagyon jó kezdeményezésnek tartja ezt a programot, mert szerinte egy fesztivál a legalkalmasabb arra, hogy a futball visszaszerezze a varázsát. Kardos József, az utolsó vb-n szerepelt magyar együttes játékosa szintén örömének adott hangot, hogy ezúttal ilyen szervezett eseményen állhatnak újra össze. Mint mondta, nagyon büszke, hogy tagja lehetett annak a csapatnak, mert mai napig rendszeresen összejárnak, és különösen a “harmadik félidőt”, azaz egymás társaságát élvezik. Az 1986-os válogatott ellenfelét nem árulták el, de a szervezők nagy meglepetést ígértek a riválist illetően.

Kállai Gábor sakknagymester arról beszélt, hogy a sportág stratégiai gondolkodása az élet más területein, így akár futballban is hasznosítható. A sakksátorban egy különleges sakkpartira készülnek, amely kapcsolódni fog a labdarúgáshoz is. Az eseményre ötszáz forint lesz a belépő, a befolyó összeget pedig jótékony célra ajánlják majd fel a szervezők. Az érdeklődők a Szél Kálmán térről indított buszjáratokkal is eljuthatnak a helyszínre.

Kapcsolódó cikkek