A nőknek sikerült

A nőknek sikerült

A kötöttfogásúak 96 kilós súlycsoportjában Kiss Balázs első meccsén kikapott, kiesett. Dénes Mercédesz (48) és Godó Kitti (72) viszont sikerrel kezdett vasárnap a birkózók Szófiában zajló olimpiai selejtezőjén, melynek vasárnapi zárónapján két kötöttfogású és a négy női súlycsoport küzdelmeit bonyolítják le.

Kissnek, a magyar birkózósport legutóbbi, 2009-es világbajnokának, aki tavaly doppingeltiltásából tért vissza, balszerencséje volt a sorsolásnál, mert nem elég, hogy már a nyolcaddöntőbe jutásért szőnyegre kellett lépnie rögtön az első párban, amellett az általa egyik legtehetségesebbnek tartott, 20 éves norvég Marthin Hamlet Nielsennel nézett farkasszemet. Az első menetben hiába mozgatta ellenfelét a magyar, nem sikerült pontot szereznie, így kékmezesként ő térdelt le először, a tavaly Eb-5. északi riválisa pedig az utolsó másodpercekben billentéssel nyerte az első két percet (0-1). A folytatásban sem volt értékelhető akció az álló küzdelemben, s amikor Nielsen ment parterhelyzetbe, Kiss nem tudott mit kezdeni vele, sőt a norvég kiszabadult, így ő jutott tovább (0-1). 

Szintén az első párban a 18 éves Dénes Mercédesz kiválóan mutatkozott be a nyolcaddöntőben a 2009-ben junior Eb-t nyert, szlovák Lenka Matejová ellen. A magyar birkózó az első menetet egy kitolással (1-0), a másodikat pedig egy mögékerüléssel nyerte meg (1-0). Neki még két mérkőzést kell nyernie, hogy kvótát szerezzen, a legjobb nyolc között az ötszörös Eb-ezüstérmes román Estera Dobre vár rá. 

Godó Kitti a román Elena Mudraggal találkozott, s az első menet meddő tusakodása után neki kedvezett a sorsolás, így ellenfele lábát megfogva pillanatok alatt eldöntötte őt (1-0). A folytatásban már állásból is sikerült eredményes akciót indítania. Hátára döntötte ellenfelét, majd két vállát leszorítva tusgyőzelmet aratott. Godó negyeddöntős ellenfele az azeri Dina Ivanova lesz.    
Az 55 kilós Barka Emese csak később kezdi meg a küzdelmet, neki is három meccset kell nyernie a londoni indulási jog kivívásához. Kiss kiesése azt jelentette, hogy a kötöttfogásúaknak Szófiában nem sikerült növelniük londoni kvótájuk számát. A tavalyi, isztambuli világbajnokságon már biztosította részvételét Módos Péter (55 kg) és Deák Bárdos Mihály (120). Rajtuk kívül még két birkózó harcolta ki az indulási jogot: a nőknél Sastin Marianna (63) vb-ezüstérmével, a szabadfogásúaknál pedig Ligeti Dániel (120) szombati győzelmével.    

Szófiában minden súlycsoportban csak a döntősök jutnak olimpiai kvótához, azaz aki vereséget szenvedett a fináléba vezető úton, még két lehetőségük maradt, hogy megváltsák londoni repülőjegyüket. A jövő hét végi kínai, és a két hét múlva esedékes helsinki kvalifikációs verseny.

Kapcsolódó cikkek