A Pénzügyőr megtartaná, a Szent Benedek először szerezné meg a trófeát

A Pénzügyőr megtartaná, a Szent Benedek először szerezné meg a trófeát

A férfiaknál a Pénzügyőr sikerével hazaviheti a vándorserleget, míg a nőknél a Szent Benedek RA története első aranyérmét szerezheti a szombaton és vasárnap sorra kerülő MVM röplabda Magyar Kupa négyes döntőjében.

Az Érd Arénában szombaton a női bronzmérkőzésen megismétlődik a tavalyi Békéscsaba-Nyíregyháza aranymeccs, míg a fináléban a már a döntőbe jutással is története lenagyobb sikerét elérő Szent Benedek a 13-szoros aranyérmes Vasassal találkozik. A bronzmérkőzés mindkét résztvevője hangsúlyozta, nemcsak a medál megszerzése, hanem a bajnoki rájátszás miatt is fontos lesz a szombati összecsapás, főleg, hogy – a papírforma szerint – az Extraliga egyik elődöntőjében ugyanez a két csapat fog majd találkozni egymással.

A tavaly győztes nyírségieket edző Németh Szabolcs a klub honlapján kiemelte, a korábbiaktól eltérő metódussal készülnek a Békéscsaba ellen, és szeretné, ha csapata stabil játékot produkálna. A BRSE-től a válogatott feladó, Bagyinka Fanni azt mondta, bár csalódottak, hogy nem sikerült fináléba kerülniük, céljuk a bronzérem megszerzése.

A döntő résztvevői közül a tavaly nyáron megerősödött Szent Benedek RA-nál a szerb Dejan Desnica ütőképes együttest gyúrt össze. A balatonfürediek már a fináléba kerüléssel – sorrendben a Veszprémet, az UTE-t, majd a Nyíregyházát búcsúztatták – is klubtörténelmet írtak, a tréner azonban nem elégszik meg ennyivel.

“Ellenfelünk igen erős kerettel rendelkezik, több rutinos játékosa van, mint nekünk, de azt megígérhetem, hogy minden egyes pontért küzdeni fogunk. Hatalmas motivációt jelent számunkra és személy szerint nekem is, hogy a klub történetének első trófeáját szerezhetjük meg”

– mondta a magyar szövetség honlapjának Desnica.

A túloldalon a görög Jannisz Atanaszopulosz kiélezett mérkőzésre számít, meglátása szerint az agresszív játék lehet együttese sikerének kulcsa.

“Nyerni szeretnénk, de a mérkőzés előtt mindkét csapatnak ötven százalék esélye van arra, hogy elhódítsa a trófeát. A két fél jól ismeri egymást, így minden játékelemben megfelelő teljesítményre lesz szükségünk ahhoz, hogy legyőzzük a Balaton-partiakat”

– fogalmazott a tréner, aki Németországban, Csehországban és Görögországban is nyert már kupát.

A Vasas a Tatabánya, a Kaposvár és a Békéscsaba legyőzésével jutott döntőbe. A férfiaknál a bronzmérkőzésen a 18 elsőséggel rekorder Kaposvár és a négyszeres aranyérmes Kecskemét találkozik. Az alföldieknek a sérülésekkel és betegségekkel alaposan meggyűlt a bajuk a szezon során, alig volt olyan mérkőzés, amelyen legjobb kezdőcsapatukkal tudtak volna pályára lépni. Esetükben így az a legnagyobb kérdés, kik tudják majd vállalni a játékot. A somogyiak nagyon közel voltak ahhoz, hogy sorozatban másodszor is döntőt játsszanak, ám az elődöntőben az idegenbeli 3-0-s siker után hiába volt odahaza négy labdájuk a fináléba kerüléshez, a Kazincbarcika végül aranyszettel továbbjutott. A kaposváriak a bajnoki alapszakaszt második helyen zárták, a Kecskemétet mindkétszer 3-0-ra legyőzték, ám a liberó Bozóki Bence szerint ez inkább óvatosságra, mintsem elbizakodottságra kell, hogy intse őket az érdi összecsapás előtt.

A fináléban a Pénzügyőr – amely a Dágon, a Rákosmentén és a Kecskeméten keresztül jutott el Érdre – arra a bravúrra készül, hogy sorozatban harmadszor is elhódítsa a Magyar Kupát.

Jókay Zoltán vezetőedző csapata sorozatban negyedik döntőjét játssza, és amennyiben 2020 és 2021 után újra nyerni tud, a szabályok értelmében megtarthatja a sorozat vándorserlegét is. A tréner eddig összesen tíz alkalommal hódította el csapataival – a PSE mellett a Vasas női együttesével – a serleget, ennek kapcsán pedig a magyar szövetség honlapján kijelentette: egyik sikert sem tudja kiemelni, mindegyik kedves és közel áll a szívéhez.

“Természetesen az első minden ember számára nagyon fontos, és az is nagyon emlékezetes volt, amikor a Vasassal sorozatban háromszor is nyerni tudtunk, aztán pedig egy évvel később negyedszer is összejött. Most a fiúkkal készülünk mesterhármasra”

– fogalmazott a szakember.

A túloldalon a Kazincbarcika 2018 óta először jutott döntőbe, akkor – ugyancsak Érden – végső győzelmet is ünnepelhettek a borsodiak. A mostani vezetőedző, Toronyai Miklós akkor még játékosként segítette a Vegyészt.

“Az érdi kupadöntőre leginkább azért emlékszem, mert játékosként az volt az utolsó szezonom, és a bajnoki arany mellett ezzel a kupagyőzelemmel zártam le a pályafutásomat. Nem az ezüstéremért utazunk Érdre, ha már bejutottunk a döntőbe, meg is akarjuk nyerni”

– jelentette ki Toronyai hozzátéve, hogy egy kiváló csapat lesz az ellenfelük a döntőben.

“Igyekszem a régi kupasikerekről szóló történetekkel motiválni a fiúkat, bár egy ilyen mérkőzés előtt nincs szükség külön motivációra, mindenki tudja, mekkora lehetőség kapujában állunk”

– fogalmazott a magyar szövetségnek az edző, akinek csapata a Kaposvár előtt a Nyíregyházát és a MAFC-ot búcsúztatta.

Az Érd Aréna ötödször ad otthon a Magyar Kupa végjátékának, a hétvégére a napi jegyek 2000, a kedvezményes belépők 1200 forintba kerülnek, és az erdarena.hu-n elővételben is megvásárolhatók. A győztesek négy, az ezüstérmesek kettő, a bronzérmesek egy, a negyedik helyezettek félmillió forinttal gazdagodnak, a két aranyérmes pedig CEV Kupa indulási jogot szerez a következő idényre.

Az MVM röplabda Magyar Kupa négyes döntőinek programja:

szombat, nők:

a 3. helyért: Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza 16.00

döntő: Vasas Óbuda-Szent Benedek RA 19.00

vasárnap, férfiak:

a 3. helyért: Fino Kaposvár-Kecskeméti RC 15.30

döntő: GreenPlan-VRCK – Épkar PSE 18.30

Kapcsolódó cikkek