Széchenyi nevét viselhetné az Akadémia előtti tér

Széchenyi nevét viselhetné az Akadémia előtti tér

a mai Roosevelt tér az Akadémiával

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének indítványára Tarlós István főpolgármester azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy az V. kerületi Roosevelt teret nevezzék Széchenyi térnek.

Az Akadémia MTI-nek küldött közleményében Tarlós István és Pálinkás József keddi találkozójáról számolt be. Pálinkás József azzal indokolta a kezdeményezést, hogy a volt amerikai elnök “semmilyen történelmi összefüggésbe nem hozható” azzal a közterülettel, amelyen Széchenyi István alkotásai, az Akadémia, a Lánchíd, az első magyar dunai gőzhajóállomás találhatóak. A főpolgármester és az Akadémia elnöke egyetértettek abban, hogy az egykori amerikai elnökről egy vele összefüggésbe hozható másik közterületet célszerű elnevezni.

A Városháza korábbi tájékoztatása szerint a főpolgármester várhatóan az áprilisi közgyűlés elé terjeszti be “csomagban” a fővárosi közterületi névváltoztatási javaslatait.

A Roosevelt teret 1947-ben nevezték el Franklin D. Rooseveltről (1882-1945). A tér korábban sok nevet viselt már, hívták Ferenc József térnek és Lánchíd térnek is. 1996 szilveszterén több szervezet jelképes avatást rendezett a Roosevelt téren, a Közakarat Egyesület, az 56-os Magyarok Világszövetsége, a Magyar Szellemi Védegylet, a Nemzeti Társas Kör és a Pesti Srác Alapítvány ezzel a szimbolikus megmozdulással akart nyomatékot adni azon elképzelésének, hogy “a legnagyobb magyar” nevét ne csupán a Margit hídtól a Lánchídig húzódó rakpart őrizze a Belvárosban, hanem gróf Széchenyi Istvánról nevezzék el Budapest egyik központi terét. 2010 szeptemberében a Jobbik javasolta a Fővárosi Közgyűlésben, hogy a Roosevelt teret Széchenyi térré kereszteljék át.

Elvis

Elvis Presley szobra

Tarlós István március elején jelentette be, hogy közterületet neveznek el Budapesten Elvis Presley-ről, indoklásul elmondta, az amerikai rocksztár az 1956-os forradalom idején kiállt a magyarok mellett. Internetes szavazáson a budapestiek tizenkét, eddig névtelen közterület közül választhattak. Az internetes szavazás végeredménye szerint a Margit híd budai hídfője lehetett volna az Elvis Presley tér, de a főváros “erős lengyel kötődésre” hivatkozva mégis azt javasolta a közgyűlésnek, hogy a szavazáson “még dobogós” VIII-IX. kerületi helyszínt, a Ferenc körút-Üllői út kereszteződését nevezzék el Elvis Presley-ről. Közben a Jobbik ellenjavaslattal élt, miszerint Pongrátz Gergelyről, a Corvin közi felkelőcsoport parancsnokáról kellene közterületet elnevezni. A Fővárosi Közgyűlés jobbikos frakciója közleményében azt írta, nem vitatják, hogy a világhírű zenész annak idején kiállt a magyar forradalom ügye mellett, ugyanakkor azt mondták, felháborítónak tartják, hogy több forradalmárról és mártírról, köztük Pongrátz Gergelyről még semmilyen közterületet nem neveztek el Budapesten azt is bejelentették, frakciójuk kezdeményezi, hogy a Roosevelt tér a jövőben Széchenyi István nevét viselje.

Széll Kálmán tér

az egykori Széll Kálmán tér, ami ma a Moszkva nevet viseli

A főpolgármester szintén március elején közölte, hogy a jelenlegi helyett egy másik budapesti teret nevezne el Moszkváról, így a valamikori Széll Kálmán tér visszakaphatná eredeti nevét. “Személyes” javaslataként arról beszélt, hogy Budapest egy kellemes, de kevésbé frekventált pontján “meg lehetne engedni” egy kis ortodox kápolna megépítését, és ennek a helynek a környezetét lehetne elnevezni Moszkváról. Azt mondta, ez egy gesztus lenne, ahogy az is, hogy utána a jelenleg Moszkva nevét viselő, korábban Széll Kálmán teret vissza lehetne keresztelni. A főpolgármester a kérdés kényességével kapcsolatban úgy fogalmazott: “mi kicsik vagyunk, ők nagyok, rossz viszonyt nem volna értelmes ápolni”. Úgy vélte, tekintettel kell lenni a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra, valamint arra, hogy az “orosz érzelmes nép”.

A Fővárosi Közgyűlésben még 2001-ben merült fel, hogy a II. kerületi Moszkva tér nevét Széll Kálmán térre változtassák. A testület többségét alkotó MSZP-SZDSZ képviselők akkor leszavazták az ellenzék javaslatát. A Jobbik tavaly szeptemberben nyújtott be határozati javaslatot az Országgyűlésnek, indítványozva, hogy a Moszkva tér kapja vissza korábbi nevét, a Széll Kálmán teret. Az egykori miniszterelnökről 1929-ben elnevezett teret 1951-ben keresztelték át Moszkva térré.

Kapcsolódó cikkek