Új kezekben Budapest nevezetességei

Új kezekben Budapest nevezetességei

Színházi függöny

A két főpolgármester-helyettes révén szignált előterjesztés emlékeztet arra, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kezdeményezte a fővárosi tulajdonú és fenntartású Budapesti Operettszínház és Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. közfeladatainak, ingatlanainak és ingóságainak ingyenes átadását a magyar állam részére, ez a javaslat szerint 2012. január 1-jei hatállyal valósulhat meg. 

Operett színház

Az előterjesztők szerint a két intézmény által a főváros kulturális életében betöltött szerep megőrzése biztosított lesz a nemzeti intézményi körbe kerüléssel, továbbá az állam tulajdonába kerülő gazdasági társaságként a két szervezet várhatóan kiszámíthatóbb támogatási kondíciók mellett folytathatja tevékenységét. A NEFMI kulturális célú hasznosításra kívánja átvenni a Felvonulási tér fővárosi tulajdonú részét is, a mellékelt szándéknyilatkozat szerint ez mintegy 97,2 százalékos tulajdoni hányadot jelent. A városfejlesztési célú hasznosításról a felek később állapodnak meg.

Az ingatlanok átadás-átvételéhez a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása után a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a Fővárosi Önkormányzatnak szándéknyilatkozatot kell aláírnia. A szándéknyilatkozatban foglalt feltételeknek – többek között az értékbecsléseknek és az átsorolásoknak, december 1-ig kell megvalósulniuk, ellenkező esetben új szándéknyilatkozat megkötése szükséges.

Kapcsolódó cikkek