„Több helyről is fedezni lehetne a nagyobb rezsicsökkentést”

„Több helyről is fedezni lehetne a nagyobb rezsicsökkentést”

Z. Kárpát DánielA Jobbik szerint akár a szolgáltatók rendszerhasználati díjának csökkentésével, akár a Magyar Villamos Művek (MVM), vagy a szolgáltatók tartalékainak átcsoportosításával is lehetne fedezni az ellenzéki párt részéről szorgalmazott 30 százalékos rezsicsökkentést. Erről beszélt Z. Kárpát Dániel keddi sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, a kormány részéről eddig bevezetett 10 százalékos csökkentés eredetileg 100 milliárd forintot hagyott volna az embereknél, azonban a szolgáltatók 52 milliárd forintos állami kompenzálásával ez az összeg 48 milliárd forintra csökkent. A jobbikos politikus emlékeztetett, az MVM 2012-ben 90 milliárd forintos eredményt ért el, az ELMŰ és az ÉMÁSZ pedig 14, illetve 17 százalékos osztalékot fizetett a tulajdonosainak, vagyis ezeknek az cégeknek a tartalékait átcsoportosítva a jelenleginél is komolyabb rezsicsökkentés lenne végrehajtható.

Szintén lehetséges megoldásnak tartja a Jobbik például az áramszolgáltatók esetében az áram árának 50 százalékát kitevő rendszerhasználati díj radikális csökkentését és így a számlák 30 százalékos könnyítését.

Kapcsolódó cikkek