Szentkirályi Alexandra, fotó: Facebook

Szentkirályi Alexandra: a magyar kormány elkötelezett a magyar családok támogatása mellett

Szentkirályi Alexandra: a magyar kormány elkötelezett a magyar családok támogatása mellett

A család a jövőnk záloga, és aki a családokba fektet, az a jövőbe fektet, az a jövőt építi. Így fogalmazott a kormányszóvivő Királyházán, ahol felavatta a P. Frangepán Katalin gimnázium intézményhálózatának legújabb óvodáját, amely a Kárpát-medencei óvodafejlesztő program keretében valósult meg.

Szentkirályi Alexandra az átadóünnepségen aláhúzta, hogy “egy óvoda átadásánál aligha jelezhetné bármi is jobban azt, ahogy mi gondolkodunk arról, mi a helyes út, mi a feladatunk”. A magyar kormány elkötelezett a család, mint a társadalom, a nemzet legfontosabb alapegysége mellett.

“A család a jövő záloga, és aki a családokba fektet, az a jövőbe fektet, az a jövőt építi”

– fogalmazott. A kormány elkötelezett a családok, a magyar családok támogatása mellett az anyaországban és a határon túl is.

Az oktatási-nevelési intézmények hálózata “garanciát jelent arra, hogy meg tudnak maradni a gyerekek magyarnak, meg tud maradni a magyar kultúra”, magyar nyelvi közegben tudják a szülők biztonságban gyerekeiket. A háborús időkben szimbolikus jelentőségűek az ilyen átadások.

“Óvodák, iskolák falait húzzuk föl, nem pedig emberek közé húzunk föl falakat”

– mondta Szentkirályi Alexandra.

A kormányszóvivő kiemelte, a háború elől menekülő ukránok továbbra is számíthatnak Magyarország támogatására. Folyamatos a humanitárius segítségnyújtás, és amíg baj van, addig természetesen a segítség is fennáll – mondta, aláhúzva, hogy a magyar kormány a mielőbbi tűzszünetben és békében érdekelt, mert csak így lehet az emberi életeket megmenteni, csak így hozható vissza Kárpátaljára az a pezsgő élet, ami a háború előtt jellemző volt. Az óvoda az egykori parókia épületében működik, amely körülbelül 25 millió forintos magyar állami támogatással teljes külső és belső felújításon esett át.

“A gazdag magyar történelmi múlttal rendelkező Királyházán több mint száz éve megszűnt intézményes magyar oktatás újjáéledésének csírája a most átadott óvoda, ahol szeptember elsején 18 gyereket fogadnak”

– mondta el az avatóünnepségen Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke.

Szentkirályi Alexanda kárpátaljai látogatásának első napján Beregszászon meglátogatta a magyar népi hagyományokat és művészetet ápoló Tulipán Tanodát, és felkereste a Máltai Szeretetszolgálat járási szervezetét is.

Kapcsolódó cikkek