Novák Katalin

Novák Katalin: szeretnénk, ha Magyarország előbb-utóbb valóban egy családbarát ország lenne

Novák Katalin: szeretnénk, ha Magyarország előbb-utóbb valóban egy családbarát ország lenne

A kormány a családi otthonteremtési kedvezményen (csok) keresztül félmillió magyar ember otthonteremtését tudta segíteni. Erről beszélt a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Novák Katalin elmondta: 2019. augusztus végéig 114 000 család igényelte a csokot, ami az átlagos gyerekszámmal kalkulálva csaknem félmillió magyar embert jelent. Hozzátette,

a támogatási összeg eléri a 340 milliárd forintot, ennyivel kevesebbet kellett költeniük ezeknek a családoknak összesen az otthonteremtésre.

Közölte, a 2015. július 1-jén bevezetett csok támogatottjainak mintegy fele kétgyermekes, 37 százaléka pedig háromgyermekes, és eddig a csokhoz kapcsolódóan 55 000 gyermek megszületését vállalták előre a szülők vagy leendő szülők.

Az államtitkár arról is beszámolt: az újépítésű lakások és házak esetében tíz építkezésből kilenchez, míg a használt lakásoknál minden hatodik vásárláshoz veszik igénybe csokot. A támogatás kétharmadát új, egyharmadát használt ingatlanra fordítják a családok.

Novák Katalin kitért arra, egyre többen élnek azzal a lehetőséggel is, hogy idén július 1-jétől a csokhoz kapcsolódó kedvezményes hitelt már használt ingatlanok vásárlásához is igénybe lehet venni.

Elmondta, a július 1-je óta felvett kölcsönök esetében már többen igényeltek hitelt használt lakáshoz, mint újhoz.

Az államtitkár kiemelte, a csok és az otthonteremtési program egyéb elemei iránt töretlenül nagy az érdeklődés, már 60 000 család élt a családvédelmi akcióterv által nyújtott lehetőségek valamelyikével.

Hangsúlyozta, a kormány célja az otthonteremtési programon keresztül is az, hogy minél könnyebb legyen Magyarországon családot alapítani, dolgozni, minél jobb legyen itt élni.

“Szeretnénk, ha Magyarország előbb-utóbb valóban egy családbarát ország lenne”

– jelentette ki Novák Katalin.

Kapcsolódó cikkek