„Nem ér semmit a kormány terve”

„Nem ér semmit a kormány terve”

Rozgonyi Ernő

Rozgonyi Ernő, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának tagja, hétfőn a bizottsági ülést követően, még Orbán Viktor napirend előtti felszólalása előtt azt mondta, hogy az árfolyamrögzítés és a mostani forintban történő végtörlesztéses elképzelés is csak a leggazdagabbaknak kedvez. 

Pénzből álló házat tartó emberke

Az árfolyamgát alkalmazását a gyűjtőhitel okozta tehernövekedés miatt abszurdnak nevezte, a rögzített árfolyamon történő végtörlesztésről pedig azt mondta: a néhány éve hitelt felvevők nagy része még csak kamatokat törlesztett, tőkét alig és az erősödő svájcifrank-árfolyam miatt mára akár jelentősen is megnőhetett tőketartozása. “Honnan lenne annak az embernek egy összegben pénze a magasabb hitel kifizetésére, aki a törlesztőt sem képes fizetni” – tette fel a kérdést, “agyrémnek” nevezve az ötletet. Úgy vélte, az érintettek legfeljebb egy százalékát érintheti a javaslat.

Arra a felvetésre, hogy azok, akiknek nincs erre megtakarításuk, forinthitelből törleszthetnék devizahitelüket, kifejtette: a forinthitel szintjét az MNB határozza meg. A jegybank 21 éve restriktív pénzpolitikát folytat, azaz irreálisan magas kamatot állapít meg. Ezért a javaslat mellé a magyar államnak kamattámogatást kellene adnia, de erről még nem lehetett hallani, a Jobbik javaslata azonban ilyen irányú.

Kapcsolódó cikkek