Orbán Viktor (b8) ötödik kormányának tagjai, miután átvették kinevezési okmányukat Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2022. május 24-én. Balról jobbra Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Palkovics László technológiai és ipari miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Lázár János építési és beruházási miniszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy István agrárminiszter, Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes, a nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter, fotó: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Navracsics Tibor: komplex területfejlesztési politikára törekszik a kormány

Navracsics Tibor: komplex területfejlesztési politikára törekszik a kormány

Többszereplős területfejlesztési politikában gondolkodik a kormány; az összetettebb stratégia lehetővé teszi az ország komplexebb és gyorsabb fejlesztését. Ezt mondta a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn Budapesten.
Az eddigieknél is sokkal szorosabb kapcsolatra van szükség a gazdasági és a kulturális élet szereplőivel, a felsőoktatási, tudományos-kutatási területtel.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában (BKIK) tartott eseményen a miniszter stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Dél-Alföld, Dél-Dunántúl és Közép-Magyarország gazdaságfejlesztési zónáiban működő kereskedelmi és iparkamarák elnökeivel. Navracsics Tibor elmondta, a kamarai aláírássorozat célja, hogy a térség szereplőivel intézményes kommunikációt teremtsenek, amely jobb minőségű döntéshozói alapot eredményez. A miniszter kiemelte, hogy Magyarország jó ütemben használta ki az európai uniós tagságából adódó lehetőségeket, dinamikusan fejlődött az elmúlt tizennyolc évben. A leszakadó régiók mutatói azonban azt sugallják, többet kell tenni a területi problémák kezeléséért. Ugyanakkor az európai uniós átlag felett lévő főváros fejlődését is segíteni kell, hiszen növekedése az egész ország fejlődését, a nemzetgazdaság növekedését is jelenti – mutatott rá Navracsics Tibor.

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, régóta szorgalmazták a területi kereskedelmi és iparkamarák együttműködését a szakminisztériumokkal, ezért is fontos a most létrejött stratégiai partnerségi megállapodás.

“A kamarák szoros kapcsolatban állnak a gazdaság szereplőivel, és közvetíteni tudják a vállalati szféra véleményét, igényét”

– mondta a BKIK elnöke.

Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke emlékeztetett: kamarájuk már húsz évvel ezelőtt kezdeményezte Pest vármegye önálló régió létrehozását, hogy részesedhessen az uniós fejlesztési forrásból. Azzal, hogy a vármegye önálló régió lett a térségben, nagyobb fejlődésre lesz lehetőség – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek