Jobbik: temetőbe a Szabadság téri szovjet emlékművel

Jobbik: temetőbe a Szabadság téri szovjet emlékművel

Katonai temetőbe helyeztetné át a budapesti Szabadság téren álló szovjet katonai emlékművet a jobboldali ellenzéki párt. Ezt mondta hétfőn, az obeliszk előtt tartott sajtótájékoztatóján Bencsik János országgyűlési képviselő, a párt budapesti elnöke.

Hangsúlyozta,

százmilliónál többen estek a kommunizmus áldozatául, ezért is takarják el aktivisták fekete drapériával az emlékművet, illetve szúrtak elé, a földbe fekete kereszteket.

Felidézte, a rendszerre két alkalommal – 1945-ben és 1947-ben – is nemet mondtak az urnáknál, majd 1956-ban az utcákon a magyarok. Bencsik János szerint Magyarország napjainkban ahelyett, hogy megszabadulna a kommunista örökségtől, mintha a Nyugattal szakítana, és “újra keleti despotáknak, önkényuraknak a kegyeit keressük”.

Határozottan nemet mondunk arra, hogy az Európai Uniót idegen érdekek alapján belülről bomlasszák, és Magyarországot kivezessék az európai nemzetek közösségéből – jelentette ki a jobbikos politikus. Kérdésre válaszolva azt közölte,

a korábban benyújtott lusztrációs törvényjavaslat mását terjesztik ismét a parlament elé.

Azt is elmondta egy másik  felvetésre, hogy néhány napon belül pedig nyilvánosságra hozzák a Jobbik európai parlamenti jelöltlistáját. Úgy nyilatkozott: nem látják értelmét, hozadékát az ellenzéki pártok közös indulásának. Ez szerinte pártja számára nem felvállalható, viszont legalább annyi szavazatot vinne, mint amennyit hozna egy, a DK-t vezető Gyurcsány Ferenctől Sneider Tamás Jobbik-elnökig ívelő összefogás. Utalt arra is, hogy a tavalyi kongresszusokon elfogadott nyilatkozat felsorolja, mely pártokkal nem vállalnak politikai közösséget.

Egy másik válaszában visszautasította, hogy korábban bármilyen rasszista kijelentést tett volna, egy felvetésre válaszolva pedig úgy nyilatkozott, a Havas Jon néven publikált blogbejegyzések szerzője “többnyire” ő. Ugyanakkor azt kérte: ne évekkel ezelőtt született cikkek kiragadott részletekről kérdezzék, hanem az írások egészéről.

Kapcsolódó cikkek