Az MSZP tudomásul veszi Gyurcsányék távozását

Az MSZP tudomásul veszi Gyurcsányék távozását

Mesterházy Attila

Jelentette ki Mesterházy Attila csütörtökön újságíróknak. Megerősítette, Oláh Lajos kész arra, hogy csatlakozzon a Gyurcsány Ferenccel együtt távozókhoz, akiknek a száma így elérheti a frakcióalakításhoz szükséges tízet. A pártelnök-frakcióvezető az MSZP székházából távozóban közölte, hogy a volt kormányfővel folytatott egyeztetése megszilárdította azt a meggyőződését, hogy Gyurcsány Ferencék “lélekben már eldöntötték”, elhagyják a szocialista pártot.

Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc

Hozzátette, abban érdekeltek, hogy ez a lehető legbékésebben történjen meg. Elmondta, hogy a pártelnökség csütörtöki ülésen ez a téma is szóba került, de mivel több elnökségi tagnak – köztük neki is – vidéki programja van, a testület este még egyszer összeül. Akkor – folytatta – arról beszélnek majd, hogy az MSZP-nek Gyurcsányék kilépése esetén hogyan kell készülnie a novemberi kongresszusra, illetve, hogy milyen technikai és tartalmi döntések szükségesek még az elváláshoz. A volt miniszterelnökkel folytatott egyeztetésen elhangzottakról nem árult el részleteket.

Mesterházy Attila beszélt Oláh Lajossal is, aki az MSZP-frakcióból egyedüliként nem írta alá az általa kért hűségnyilatkozatot, mondván, hogy konzultálnia kell az őt delegáló pártszervezetekkel. Szavai szerint a Hajdú-Bihar megyei politikus megbeszélésükön arról tájékoztatta, ha az Orbán-kormány leváltását segítheti azzal, hogy az új frakcióhoz csatlakozik, akkor ezt helyes döntésnek tartja és meg fogja tenni, mivel szerinte a kormányváltáshoz az is szükséges, hogy az ellenzéki oldalon belviták helyett mindenki a kormányzati politika bírálatára és az alternatívaállításra összpontosíthasson, ennek pedig meg kell teremteni a szervezeti feltételeit.

Oláh Lajos

Oláh Lajos

Arra a kérdésre, lehetségesnek tart-e egy későbbi együttműködést az MSZP és a Gyurcsány-féle párt között, – hangsúlyozva, hogy a kérdés korai – úgy válaszolt, a demokratikus erőknek, különösen egyfordulós választási rendszerben, meg kell állapodniuk valamiféle együttműködésről. Gyurcsány Ferenc előzőleg a Mesterházy Attilával folytatott tárgyalása után azt mondta, lényegesen nagyobb az esélye annak, hogy az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform távozik az MSZP-ből, mint hogy a szocialista pártban marad.

A korábbi kormányfő azt ígérte, szombaton, a platform egyéves születésnapján jelentik be döntésüket, addig a DK elnöksége és országos tanácsa is ülésezik még. Azt is közölte, ha úgy döntenek, hogy elhagyják az MSZP-t, képesek lesznek frakciót alakítani, vagyis vele együtt legalább tíz politikus távozik a szocialista képviselőcsoportból.

Kapcsolódó cikkek