Az Agrárminisztériumnál tüntetett az LMP

Az Agrárminisztériumnál tüntetett az LMP

Az Agrárminisztérium épületénél tüntetett pénteken este az LMP, erdeink tarvágását lehetővé tevő kormányrendelet ellen tiltakozva.

Azt üzenjük a kormánynak, hogy el a kezekkel az erdőktől! – kezdte beszédét Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke, azt követelve, vonják vissza az “őrült rendeletet”, amely erdők tarvágását, elpusztítását teszi lehetővé. Arról beszélt, hogy napjainkban egyre súlyosabbak a klímaválság következményei, az ország közepe és keleti része már félsivatagossá vált, ezt a folyamatot súlyosbítja tovább ez a kormánydöntés. Hangsúlyozta, a jelenlegi kétmillió hektárnyi hazai erdő hatszorosára volna szükség a klímasemlegesség eléréséhez. Ha nem lesz erdő, előbb-utóbb mi sem leszünk – fogalmazott, megjegyezve, a kormány által tett lépések miatt “biztos, hogy semmilyen klímacélt nem fogunk elérni”.

Keresztes L. Lóránt (LMP), az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke azt mondta, hogy gyermekeink és az unokáink jövője a tét a sok ezresnek nevezett, a szervezők körében ötezresnél nagyobbnak becsült tömeg előtt.

Hangoztatta, szembesíteni kell a kormányt cselekedeteinek következményeivel, hiszen a “gyalázatos erdőirtó rendelet egyenértékű a természetpusztítással”. A válságok már egymásba érnek, a bőrünkön érezzük a klímaváltozást – jelentette ki a politikus, aki szerint a kormány “kiiktatta a természetvédelmet Magyarországon”. Megjegyezte, tudósok és környezetvédők mellett polgármesterek, köztük kormánypártiak is felszólaltak már a kormányrendelet ellen.

“Ha a kormány nem látja, miként kell cselekedni, akkor nekünk kell kikényszerítenünk ezeket a lépéseket”

– fogalmazott, felvetve, hogy megtehetik ezt akár egy, minden pártpolitikai különbséget félretevő nemzeti mozgalom révén is. Arra szólította fel Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy álljon ki a nemzeti értékek elpusztítása ellen

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője a megmozduláson arról beszélt, klímaváltozás a világon mindenhol van, az nem Orbán Vitor hibája, “az viszont Orbán Viktor hibája, hogy olyan kormányunk van, amelyik nem készít föl a klímaváltozás hatásaira, és ami miatt semmit nem teszünk a klímaváltozás hatásainak mérsékléséért”. Hangsúlyozta, a kormányzat nem cselekedett időben az energiahatékonyság fokozására, “most pedig ki akarják vágni a védett erdeinket”.

Kiemelte, a tiltakozók meg fogják akadályozni a százezreket felháborító természetrombolást, fizikai jelenléttel, kordonokkal, országszerte létrehozott helyi csoportok révén.

Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere a rendezvényen arról beszélt: a jövőről szól ez a megmozdulás, hiszen egyszerre természetvédelmi, egészségügyi és gazdasági érdekünk az erdők megóvása.
A tüntetés befejezéseként a résztvevők átvonultak a közeli Kossuth térre, hogy ott néma demonstrációval juttassák kifejezésre tiltakozásukat.

Kapcsolódó cikkek