„Arra törekszünk, hogy kijavítsuk az értelmetlenségeket”

„Arra törekszünk, hogy kijavítsuk az értelmetlenségeket”

Szócska MiklósSzócska MiklósSzócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a budapesti Szent Margit Kórház önállóvá válása alkalmából Tarlós István főpolgármester részvételével megtartott díszünnepségen hétfőn arról beszélt, a gazdasági világválság körülményei között is arra törekszenek a betegek érdekében, hogy kijavítsák az égbekiáltó értelmetlenségeket az egészségügyben.

Az egészségügyi államtitkár ide sorolta a pszichiátriai betegek 2007-es “utcára lökését”. Olyan szintű zsarolásnak és fenyegetéseknek voltak kitéve az akkor bezárásra ítélt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) dolgozói, hogy az már szinte kriminalitásba hajlott – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy az OPNI pótlására a kormány nemrég átadta az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet. Megjegyezte, hogy a betegek érdekeit a középpontba állítva a szakmával együttműködésben építik újra az egészségügyet. Hangsúlyozta, szakmailag érettebb rendszert kell létrehozni, és amit lehet, egynapos járóbeteg-ellátással kell megoldani.

Az egészségügyi fejlesztések közé sorolta a többprofilú közösségi kórházak létrehozását. Ez azt is jelenti, hogy az embereket tudni kell mobilizálni – mondta. Azt mondta, örül a 2007-ben más budai kórházakkal összevont Szent Margit Kórház önállóvá válásának, ugyanakkor arra biztatta az intézmény vezetőit, hogy a térség egyéb intézményeivel minél jobban működjenek együtt.

Tarlós István főpolgármester ünnepi beszédében szólt az árvízi helyzetről, és úgy fogalmazott: “kritikus napokat élünk”, de az egész város összefogott. A főpolgármester megköszönte az önkéntesek munkáját. A Szent Margit Kórházról elmondta, kulcsfontosságú feladatokat lát el nemcsak Budapest egyes kerületei, hanem az agglomeráció szempontjából is. Annak a véleményének is hangot adott, hogy “rendkívüli hiba volt a kórház önállóságát annak idején megszüntetni”. Emlékeztetett arra, hetven éve avatta szentté XII. Piusz pápa Árpád-házi Szent Margitot, akinek példája valóban méltó a kórház nevéhez, mert őt a szeretet példaképének tekintik. Tarlós István utalt arra, hogy január 1-je óta önállóan látja el munkáját a kórház, és sikere szerinte az összefogás erején múlik. Elmondta, hogy minden támogatást megadnak a tervek megvalósításához és ahhoz, hogy a pályázatokon sikeresen szerepelhessen a kórház annak érdekében, hogy az egész város fontos egészségügyi központja maradjon.

Badacsonyi Szabolcs, a kórház főigazgatója abbéli reményének adott hangot, hogy ezentúl minden év június 10-én, Margit-napon megünneplik majd kórházuk működését. Mint mondta, ez a nap a megújulásról szól, mert az intézmény 116 éves fennállása alatt számos történelmi vihart élt túl, és mindig visszaszerezte önállóságát, amelynek szükségessége szakmailag megalapozott. Beszélt arról is, hogy hétéves fejlesztési tervet dolgoztak ki. Ez biztosíthatja, hogy 21. századi színvonalon várhassák a betegeket. Kiemelt szerepet kap az elavult gépek, műszerek cseréje, valamint az energiahatékonyság növelése. Az ünnepségen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Szócska Miklós, Tarlós István és Badacsonyi Szabolcs átvágták a nemzeti színű szalagot, a kórház önállóságát kifejezve, majd a főigazgató emléklapokat adott át azoknak, akik a kórház önállóságának létrehozásában tevékenyen részt vettek. A Szent Margit Kórház kiemelt fejlesztési céljai közé tartozik a központi intenzív és aneszteziológiai ellátás fejlesztéseinek folytatása, a központi műtő és a sebészeti osztály felújítása, az endoszkópos laboratórium bővítése, a műveseállomás berendezésének cseréje, illetve a központi laboratórium és a patológia műszerparkjának megújítása.

Kapcsolódó cikkek