„A fő kérdés, hogy hibás termék-e a devizakölcsön”

„A fő kérdés, hogy hibás termék-e a devizakölcsön”

Orbán ViktorOrbán Viktor miniszterelnök, mielőtt interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2013. július 5-én, fotó: Beliczay László/MTIAz igazságszolgáltatásnak azt a jogi kérdést kellene vizsgálnia, hogy hibás termékek voltak-e a devizahitelek, és ha igen, hogy válhattak általánossá. Ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

“Mindenhol a világon ismert az a jogintézmény, amely arról szól, hogy nem árulhatok akkor sem hibás terméket valakinek, hogy ha elmondom neki, hogy könnyen lehet, a termékem hibás” – fogalmazott a kormányfő, aki felvetette az ügyben az állam és a bankok felelősségét is. Szerinte azonban a magyar jog és igazságszolgáltatás egyelőre nem tud mit kezdeni e kérdéssel, hogy hibás termékekről van-e szó a devizakölcsönök esetében.

Mint mondta, a kabinet háromszor is szembenézett a devizahitelek problémájával, hiszen létrehozta a végtörlesztés, az árfolyamgát és az eszközkezelő intézményét. “Nem azt magyarázzuk, hogy mit miért nem lehet, hanem a kormányzat eszközeit bevetjük. Az igazságszolgáltatásnál nem ezt látom” – tette hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök az interjúban érintette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) vezető Szász Károly Kúriának írt közelmúltbeli levelét is – amelyben óvatosságra figyelmeztette a bíróságokat a devizahitelekkel kapcsolatban -és úgy fogalmazott, az nem az emberek oldalára állt, és ő nagyon szégyellte magát, amikor azt olvasta, dacára annak, hogy mivel a PSZÁF autonóm szerv, a kormánynak nem volt hozzá semmi köze. 

Az államnak az a dolga, hogy az emberek oldalára álljon – jelentette ki. Az esetleges következményt firtató kérdésre megismételte, a PSZÁF autonóm szerv, vezetője nincs alárendelve sem a kormánynak, sem a miniszterelnöknek. Csütörtökön érvényesnek mondták ki a Kúrián vizsgált perben egy magánszemély és az OTP Bank közötti devizahitel-szerződést.

Kapcsolódó cikkek