forrás: pixabay.com

Müller Cecília: rendkívüli fegyelmezettségre van szükség

Müller Cecília: rendkívüli fegyelmezettségre van szükség

Ezt mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hangsúlyozta: a meghozott járványvédelmi intézkedéseket be kell tartani, a cél, hogy a járványgörbét ellaposítsuk, így csökkentve a fertőzöttek számát, hogy ne nehezedjen egy időben nagy nyomás az egészségügyi ellátórendszerre. Mint fogalmazott:

“a maszkviseléssel nem a rendőrnek teszünk szívességet, hanem elsősorban a járvány megfékezése a feladat. A maszkviselés önmagában 80 százalékkal csökkentheti a fertőzés továbbadását”

– mondta, majd közölte, kedden valamennyi aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény bekapcsolódott a koronavírus-betegek ellátásba, így nőtt az ágyszám és mindenki a lakóhelyéhez közelebb gyógyulhat.

“Ez a kapacitásbővítés a biztosítéka annak, hogy mindenki megfelelő ellátást kaphasson”

– mondta Müller Cecília.

A járvány egész Európában intenzíven terjed, Magyarországon naponta négyezer-ötezer fertőzöttet regisztrálnak. Az elmúlt napon 101-en haltak bele a kór szövődményeibe, a legfiatalabb 31, a legidősebb 99 éves volt. Kiemelte, továbbra is a krónikus betegségben szenvedőknél zajlik komoly szövődménnyel a vírusfertőzés, azonban a járvány kezdete óta a halálesetek 7 százalékánál nem találtak semmilyen egyéb krónikus állapotot.

Müller Cecília úgy fogalmazott:

“nehéz idők előtt állunk, nehéz idők jönnek”,

a bevezetett intézkedések mindenki életét befolyásolják. Továbbra is figyelni kell az idősebb családtagokra, főleg azokra, akik egyedül élnek. Meg kell őket védeni az elszigetelődéstől, figyelni kell a lelki egészségükre is.

Kérdés kapcsán a szakember elmondta, ha valaki a családban pozitívvá válik, akkor a vele egy háztartásban élőknek is karanténban kell maradniuk.

Az influenzaoltással kapcsolatban megismételte, azt csak egészséges ember kaphatja meg, akut felsőlégúti megbetegedés, nátha, koronavírus-gyanú esetén nem. Aki a fertőzés miatt kontaktszemélynek számít, addig ő sem kaphat oltást, amíg a betegség lappangási időszaka tart. Müller Cecília hangsúlyozta, arról, hogy ki oltható, mindig az oltást beadó orvos dönt. Elmondta, jelenleg 6352 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 473-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány kezdete óta a regisztrált fertőzöttek 3 százaléka volt egészségügyi dolgozó.

Kapcsolódó cikkek