Bezárhatják a boltot a hamisítók

Bezárhatják a boltot a hamisítók

Több ezer hamis CD-t és DVD-t, valamint több laptop-adaptert foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több budapesti cég telephelyén.

A közlemény szerint a NAV adóellenőrei és pénzügyőrei próbavásárlást végeztek egy budapesti cég üzlethelyiségében, ahol különféle adathordozókat árultak. A megvásárolt CD-ken, DVD-ken és memóriakártyákon nem volt szerzői jogdíj megfizetését igazoló matrica, ezért az ellenőrzést végzők átvizsgálták az üzlet kiszolgáló helyiségét és raktárát, ahonnan 7910 DVD, 6507 CD, 150 Blue Ray lemez, valamint 46 pendrive és memóriakártya került elő több mint másfél millió forint értékben.

Mivel a termékek egyikén sem volt jogdíj megfizetését igazoló matrica, a NAV munkatársai a fellelt termékeket lefoglalták és szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény gyanúja miatt a pénzügyi nyomozók eljárást indítottak.

A NAV pénzügyőrei később ellenőrzést tartottak két másik budapesti cég telephelyén és üzlethelyiségeiben, s az üzletek polcairól, valamint a pult alól 159 HP márkajelzésű notebook adapter, valamint egy Dell márkájú hordozható számítógép is előkerült. A jogtulajdonos képviselője által készített szaktanácsadói vélemény szerint az adapterek a HP termékek hamisítványai, a számítógépen pedig szerzői jogokat sértő szoftverek találhatók.

A pénzügyőrök a másfél millió forint értékű adaptereket, illetve az egymillió forintot érő laptopot lefoglalták és áru hamis megjelölése bűntett, a szoftverek vonatkozásában pedig szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tettek – olvasható a NAV közleményében.

Kapcsolódó cikkek