L. Simon László szerint csak fokozatosan és arányosan büntethet a médiatanács

L. Simon László szerint csak fokozatosan és arányosan büntethet a médiatanács

A parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke szerint a médiatörvényt érő kritikák egy része politikai szándékú, más része szakmai tévedéseken alapul, így teljesen jogtalan. A fideszes politikus az MTI-nek december 28-án azt mondta, a médiatanács csak a fokozatosság és az arányosság elve alapján szabhat ki bírságokat.

L. Simon László szerint a nemzetközi bírálatok sokszor az MSZP vádjait visszhangozzák, az \”európai cirkusz kirobbantása\” pedig a szocialista luxemburgi külügyminiszterhez köthető, aki \”nem véletlenül szólalt meg\”. Hozzátette: a szakmainak tűnő, nyugati lapokban olvasható aggodalmak nagy többsége olyan helyzet ellen tiltakozik, amely nem áll fenn Magyarországon. A The Washington Postban kedden megjelent írásra úgy reagált: az egyértelműen arról tanúskodik, hogy szerzője nem ismeri a jogszabályt, amit kifogásol.
    Mint mondta, néhány kritika jogos, így kétségtelen, hogy a médiatanács kizárólag olyan tagokból áll, akiket a kormánytöbbség jelöl, de ebből még nem következik, hogy működése antidemokratikus.

    A fideszes politikus bízik benne, hogy a szabályozást támadó vélemények megváltoznak, amikor kiderül, hogy igazságtalanok. Szerinte \”el sem kellett volna jutni idáig\”, méltányosabb lett volna megvárni, hogyan alkalmazza a törvényt a médiahatóság.
 

L. Simon László szerint a médiatanács kizárólag a jogsértés súlyához igazodó szankciókat szabhat ki. Érvényesítenie kell az arányosság és a fokozatosság elvét, így először például csak figyelmeztethet. \”Miért gondolják azt, hogy ha valaki elkövet egy kisebb jogsértést, megbüntetik 25 millió forintra? Ráadásul világos, hogy a bírságnak igazodnia kell a médium anyagi teljesítőképességéhez\” – fogalmazott L. Simon László, hozzátéve: alaptalan a sajtószabadságot félteni a médiatanács esetleges bírságaitól, \”mindenki tudja, hogy nem fognak januártól lapokat tízmilliós bírságokkal sújtani\”.
    Kitért arra, hogy a bírságról döntő médiahatósági határozat megtámadása után a bírósági eljárást soron kívül kell lefolytatni, ami azt jelenti, hogy az ügyek nem fognak évekig elhúzódni.
    Azzal kapcsolatban, hogy a fideszes Balsai István, az alkotmányügyi bizottság elnökeként december 20-án olyan zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be a médiatörvényhez, amely alapján azonnal fizetniük kellett volna a megbírságolt médiumoknak, L. Simon László azt mondta, ő végig amellett volt, hogy a médiumok kérhessék a határozat felfüggesztését. A bizottságban viszont többen arra hivatkoztak, hogy erre az APEH bírságainak esetében sincs lehetőség. Hozzátette: a Fideszben ezúttal is érvényesült a frakciófegyelem, és örül annak, hogy így az ő álláspontja is győzött.

Kapcsolódó cikkek