Újabb fákat ültettek a belvárosban

Újabb fákat ültettek a belvárosban

tudomán fája

A kerület vezetésének kifejezett szándéka Belváros “zöldítése”, frekventált elhelyezkedése miatt nagyon intenzív parkfenntartást folytat. A közterületi felújítások kapcsán már a tervezési fázisban különös figyelmet fordítanak a szakemberek a telepítendő fák fajtájának kiválasztására, figyelnek az aktuális trendeken kívül a terület adottságaira is. Elsősorban kisméretű várostűrő, kórokozókra és kártevőkre kevésbé érzékeny fajtákat választanak pl. díszkörte, díszmeggy, gömbkőris, gömbakác, gömbjuhar, oszlopos gyertyán.

Más kerületekhez képest, sokkal nagyobb darabszámmal ültetnek növényeket a parkfenntartó cég munkatársai. (pl. egynyáriak száma 25 db /m2), ezt támasztja alá az is, hogy 2012-ben a Virágos Magyarországért pályázaton a főváros különdíját nyerte el Belváros-Lipótváros. A parkokban a takarítási, lombseprési, gyomlálási munkafolyamat állandó munkája a kertészeknek. A folyamatos tápanyagellátásra és növényvédelemre is külön odafigyelnek. Az átlagosnál tovább gondozzák a fákat, hetente többször öntözik, és odafigyelnek a fák fenntartó metszésén kívül az alakító metszésre is.

Amennyiben lehetséges, közterületi átalakítások esetén megpróbálják megmenteni a “korosabb” fákat: a József nádor térről átültetett 2 csörgőfa új helyén az Olimpia parkban él tovább.

Évek óta népszerűek az úgynevezett lakossági séták, ahol a kerületiek felvilágosítást kaphatnak a fákon történő gallyazási munkákról, és tájékoztatják a környékbelieket az ott folyó kertészeti munkákról is. A társasházak pályázhatnak önkormányzati támogatásra is, melynek felhasználásával a belső udvaraikat virágosíthatják fel.

A Hercegprímás utca – a Bank utca és az Arany János utca közötti szakaszának felújítása során nemcsak Mecsek Gömbkőris fasort telepítettek, hanem kicserélték a járda- és az aszfaltburkolatot, illetve a világítást is korszerűsítették. Belváros önkormányzata folyamatos közterület felújító tevékenysége során korábban már felújította a Hercegprímás utca Arany János utca és a József Attila utca közötti szakaszát, most tervezett idő előtt befejezett rekonstrukcióval már az utca egésze egységes képet mutat és illeszkedik környezetéhez. A munkálatok során nemcsak a Szabadságtér arculatát, hanem a Szent István-bazilika előtti téren lévő kettős kereszt szimbolikáját is figyelembe vették. Az útpálya a buszterhelés miatt aszfaltburkolatot kapott.

A mai napon átadták a közösségi közlekedési forgalomnak a megújult Hercegprímás utca eddig az autósforgalom elől elzárt szakaszát. Így újra járhat a 15-ös és a 115-ös busz és az autósok is.

Kapcsolódó cikkek