illusztráció, fotó: pixabay.com

Új felszereléseket kapott a Szent Margit Kórház

Új felszereléseket kapott a Szent Margit Kórház

A Szent Margit Kórház 182 oktatást segítő felszerelést kapott, több mint 122 millió forint értékben. A hírt az emberi erőforrások minisztere közölte pénteken, amikor átadta az intézmény oktatótermét.

Kásler Miklós elmondta, a betegellátáshoz szükséges beavatkozásokat modellező, az egészségügyi dolgozók tudásának fejlesztését szolgáló, modern technikai eszközökkel felszerelt oktatótermek, úgynevezett skill-laborok fejlesztését tizenegy kórházban és három vidéki egyetemen indították el.

“A rendkívül gyors technológiai fejlődés kikövetelte olyan körülmények megteremtését, amelyek között az új módszereket életszerű körülmények között sajátíthatják el az orvostanhallgatók, a diákok, a nővérek, a rezidensek és a szakorvosok is. A skill-laborokban olyan technikával, technológiával találkozhatnak, amelyet eddig nem ismertek”

– közölte a miniszter.

A miniszter arról is beszélt, hogy a skill-laboroknak nemcsak a graduális képzésben van rendkívüli jelentőségük, hanem a posztgraduális képzésben és a szakképzésben is.
Nagy Mihály, a Szent Margit Kórház intézményvezetője hatalmas lépésnek nevezte a labor átadását, amelyről azt mondta, a jövőnek is szól. A labort már használatba is vették, és a tapasztalt, rutinos munkatársak is kipróbálták az új metodikát. Beszélt arról is, hogy szoros szakmai együttműködésben állnak a Szent János kórházzal, valamint a visegrádi kórházzal, az ő dolgozóik, betegeik érdekét is szolgálja majd az új oktatóterem.

Gór Csaba, a II. kerületi önkormányzat fideszes frakcióvezetője örömét fejezte, hogy Budán 2014 óta már 64 milliárd forintos egészségügyi fejlesztés zajlott, illetve zajlik, amibe illeszkedik a skill-labor átadása is.

Beszélt arról is, hogy folyamatosan zajlanak a fejlesztések az irgalmasrendi, a Szent Ferenc és a Szent Margit kórházban. Emlékeztetett, az idei budai konzultáció is azt mutatta, hogy a Budán élők az egészségügy fejlesztését tartották a legfontosabbnak. A minisztérium sajtóanyaga szerint az oktatótermekben zajló képzésen a rezidens orvosok, az orvostanhallgatók, valamint az egészségügyi szakdolgozók a már megszerezett elméleti tudás mellett a professzionális és magas színvonalon alkalmazható gyakorlati készségeket sajátítják el. Élethű helyzeteket szimulálva gyakorolják a betegellátást, és a szakszerű műfogásokat.

“Különösen nagy az igény az életmentő beavatkozások gyakorlására, hiszen ezekre kockázatmentesen egyéb körülmények között nincs lehetőség”

– írták.

Az oktatólaborokba most beszerzett demonstrációs eszközök között vannak lélegeztetőgépek, EKG- és ultrahangkészülékek, defibrillátorok, vénakanülálást gyakorló modelleszközök, élethű felnőtt- illetve gyermek- és csecsemő-, valamint újszülöttbábuk, injekciózás, intubálás, katéterezés, valamint mellkas csövezési tevékenységek gyakorlását szolgáló eszközök.

“Az Egészséges Budapest Program keretében tizenegy fővárosi és Pest megyei kórház kapott kétmilliárd forint értékben hasonló szimulációs eszközöket”

– közölték.

Kapcsolódó cikkek