egyetemista (illusztráció), forrás: pixabay.com

Nem kell a fiataloknak leállni a munkával

Nem kell a fiataloknak leállni a munkával

A kormány azonnali, 5 milliárdos támogatást nyújt a magyar egyetemek kutatói programjainak előfinanszírozására. A segítséget azok az egyetemek kapják, amelyeket Brüsszel diszkriminatív döntése kizárna a Horizont kutatási együttműködésekből. Ezt tudatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kedden.

A közlemény szerint Brüsszel visszaél a hatalmával, mert az egyetemeket, oktatókat és diákokat bünteti azzal, hogy nem akarja ide adni a Magyarországnak járó forrásokat. Ezért a kormány úgy döntött, hogy 5 milliárd forintos azonnali segítséget nyújt az érintett egyetemeknek.
Így 9 magyar egyetem 12 pályázata esetében nyílik meg a lehetőség arra, hogy társult tagként részt vegyen a kutatási együttműködésekben és végezzen olyan nemzetközi kutatásokat, amelyek költségeit Brüsszel egyelőre nem finanszírozza meg. A kormány nem hagyja cserben a magyar kutatókat és hallgatókat. Az a célunk, hogy 2030-ra egy hazai egyetem a világ 100, három pedig az Európai Unió 100 legjobbja közé tartozzon – fogalmaztak a közleményben.

Kapcsolódó cikkek