forrás: pixabay.com

Fesztivállal ünnepli várossá avatását Soltvadkert

Fesztivállal ünnepli várossá avatását Soltvadkert

Háromnapos szüreti fesztivállal ünnepli várossá avatásának harmincadik évfordulóját a Bács-Kiskun vármegyei Soltvadkert szeptember 15-e és 17-e között a település polgármesterének tájékoztatása szerint.

Temerini Ferenc elmondta, a hétvégén együtt ünnepelnek testvérvárosaikkal, száznál többen érkeznek, hogy műsoraikkal színesítsék a programsorozatot a németországi Bodelshausenből, valamint a partiumi Sarmaságból és az erdélyi Nagyenyedről.

A várossá nyilvánítás 30. évfordulójának tiszteletére megkoszorúzzák Soltvadkert első polgármesterének, Berkecz László síremlékét.

A jubileum kapcsán több kiállítás is nyílik, amelynek keretében a településre látogatók megismerhetik a helyi alkotók munkáit és a vadászati tárlatot. A Nagy-Pál István helytörténeti gyűjtemény mellett a motormúzeum és a Szent-Korona Cukrászdában kialakított cukrászmúzeum is várja látogatóit. Csaknem húsz csapat nevezett a szombati főzőversenyre, amelyen bográcsos, szabadon választott ételek készülnek. A borutcában a helyi borászatok kínálják boraikat, de kézműves termékek, valamint a soltvadkerti gazdák által termelt gyümölcsök, mézek közül is válogathatnak a látogatók. A rendezvényen koncertet ad a Honeybeast, az Edda Művek, de lesz Nemazalány X Sofi-koncert is. Napközben helyi, illetve testvérvárosi zenészek, előadóművészek, hagyományőrző csoportok, néptáncegyüttesek váltják majd egymást a színpadon, később pedig csatlakoznak a fesztiváli felvonuláshoz, melyben több csettegő is felbukkan.

A különleges járgányokról kevesen tudják, hogy a hajtómotor jellegzetes “csettegő” hangjáról kapták a nevüket.

A Soltvadkerten és környékén elsősorban mezőgazdasági és erdészeti munkákra az 1960-as években kifejlesztett és gyártott gép még ma is fontos szerepet tölt be a környék életében. A programsorozat különleges eseménye lesz a vasárnap délelőtti szabadtéri ünnepi istentisztelet, majd este a város polgármestere köszönti Soltvadkert 30 éves polgárait és a harmincadik évfordulójukat ünneplő házaspárokat. A közös koccintás után tűzijátékkal zárul a soltvadkerti szüreti fesztivál.

Kapcsolódó cikkek