Szlávik János infektológus fõorvos az elsõ Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni oltóanyagával a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án, fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Szlávik János: 2,5 millió ember beoltása megváltoztathatja a járvány lefolyását

Szlávik János: 2,5 millió ember beoltása megváltoztathatja a járvány lefolyását

Két és fél millió ember beoltását követően lehet arra számítani, hogy "a beoltott tömeg" valamennyire megváltoztatja a koronavírus-járvány lefolyását. Ezt nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a közmédiának.

Szlávik János ugyanakkor kiemelte:

“ahhoz, hogy hátradőljünk, sokkal-sokkal több oltást kell beadni”.

Azt mondta, a járvány kezdetén úgy tartották, hogy a nyájimmunitáshoz a lakosság 60-70 százalékának átoltottsága megfelelő. Az új vírusmutánsok megjelenésével azonban – különösen a brit mutáns terjedésével -, a főorvos szerint ennél is magasabb, akár 70-80 százalékos átoltottságra is szükség lehet ahhoz, hogy a járványt megállítsák.

Szlávik János közölte, azt tapasztalja, egyre többen szeretnék beoltatni magukat, miután egyre többen látják a betegség súlyos következményeit.

Kiemelte, az oltási terv jól halad, egyre több csoportot lehet behívni. Véleménye szerint talán nyárra sok mindent vissza lehet hozni a normális életből. A főorvos azt mondta, az elmúlt napokban sok az új fertőzött, és még mindig nagyon magas a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma.

“Talán ezen a héten kiderül, hogy a harmadik hullámnak ez a platófázisa-e, vagy esetleg tovább emelkednek a számok”

– tette hozzá, megjegyezve,

nagyon nehéz megjósolni, de bíznak benne, hogy ezek “az igen magas számok” nem emelkednek tovább.

Szlávik János kitért arra is, hogy a posztcovid szindrómára már korábban is felfigyeltek.

Sok gyógyult betegnél maradnak hosszú távú tünetek, mint például köhögés, hőemelkedés, fejfájás, memóriazavar. Felhívta a figyelmet arra, hogy eleinte ezeket a betegek 10-15 százalékánál észlelték, az újabb tapasztalatok szerint viszont ez az arány már 30 százalék körüli.

Kapcsolódó cikkek