fotó: pixabay.com

Benkő Tibor: hétfőtől 93 kórházban lesznek ott a katonák

Benkő Tibor: hétfőtől 93 kórházban lesznek ott a katonák

Katonák is segítenek a koronavírus-járvány elleni védekezés során az egészségügyi feladatok ellátásában. Erről beszélt a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Benkő Tibor kiemelte, a katonák nem olyan feladatot látnak el, amihez egészségügyi szakmai képzettség kell, elsősorban fizikai, logisztikai munkákat végeznek majd, segítenek a hőmérőzésben is.

“Fő feladatuk, hogy az egészségügyi dolgozók leterheltségét csökkentsék”

– jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy a köznevelési intézményekben az őszi szünetben végzett fertőtlenítési feladatok óta számos további helyről érkezett erre vonatkozó kérés a honvédséghez. A fertőtlenítési feladatokat folyamatosan végzik a katonák, köztük önkéntes tartalékosok is.

“Emellett a katonák határbiztosítási, határzárási feladatokban és a humanitárius korridorok biztosításában is részt vesznek”

– közölte a miniszter.

Benkő Tibort kérdezték arról is, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és Juhász Ferenc volt szocialista honvédelmi miniszter is nemtetszését fejezte ki a fegyverrel járőröző katonák miatt. Erre reagálva a honvédelmi miniszter kiemelte, a katonának felszereléséhez tartozik az egyéni fegyverzet. Elmondta, a szolgálati szabályzatok 1974-től kezdve kimondták, és a 2005-ös HM-utasítás is azt rögzíti, hogy a katona az őrszolgálatot, a járőrfeladatot egyéni felszerelésben kell, hogy végrehajtsa. Ebben semmi új nincs – mutatott rá a miniszter.

Kapcsolódó cikkek