Fehérgránitból készül id. Béres József gyógyivókútja

Fehérgránitból készül id. Béres József gyógyivókútja

Miklya GáborMiklya GáborMiklya Gábor pécsi szobrászművész nyerte az id. Béres József, a Béres Cseppek összeállítójának emlékére kiírt gyógyivókút pályázatot.

Ezt ifj. Béres József jelentette be a cég központjában tartott ünnepélyes eredményhirdetésen. A nyertes pályamunka a Csepp Park nevet viseli és a terv alapján születendő köztéri szobrot Szolnokon, a belvárosi Tisza-parton, egy rózsakertben állítják fel.

Béres József

Id. Béres József

Ifj. Béres József emlékeztetett arra, hogy a Béres-család és Szolnok kapcsolata 1995-ben kezdődött, amikor egy volt gyógyszertári központot vásároltak meg, amit gyárrá alakítottak át. A város nagyra becsüli id. Béres József munkásságát, olyannyira, hogy 2009 őszén a neves magyar kutatóról nevezték el a Tisza-parti sétány egyik szakaszát.

Szalay Ferenc Szolnok fideszes polgármestere arról beszélt, hogy egy városvezetőnek az az igazi elismerés, amikor mások dicsérik a települést. Az önkormányzat lelkesen támogatta a pályázatot egészen az ötlettől a megvalósulásig és vállalja, hogy méltó környezetbe helyezi majd a térplasztikát.

A külföldön már több szobrot jegyző Miklya Gábor alkotása allegorikus formában fejti ki a tudós, feltaláló munkásságát a tervek szerint fehér gránit felhasználásával. A terv alapkoncepciója egy csepp motívum köré rendeződik, ezzel szimbolizálva a Béres Cseppet, Béres József életművének legfontosabb részét.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. a pályázatot negyven év alatti fiatal szobrászoknak írta ki.  A felhívásra huszonnyolc pályamunka érkezett, és végül a legjobb négyből választotta ki a győztest egy szakmai zsűri.

Kapcsolódó cikkek