Újra lehet gazdálkodni

Újra lehet gazdálkodni

Traktoron ülő farmer

A Marcal folyó, a Torna patak és a kolontári halastó medrének kotrása kivételével minden területet megtisztítottak az ajkai térségben – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja. Szabó Csaba tájékoztatása szerint összesen közel nyolcszáz hektár termőterületről kellett összegyűjteni a gátszakadáskor kiömlött vörösiszapot.

Szabó Csaba

Szabó Csaba 

Az összegyűjtött mintegy ötszázhatvanezer köbméter szennyező anyagot, amely a szántóföldeken helyenként fél méter vastagon ülepedett le, visszaszállították az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre. A Marcal folyó és a kolontári halastó medrének kotrása a tervek szerint nyár végére befejeződik, innen még csaknem százharmincezer köbméternyi veszélyes anyagot kell eltávolítani. Közlése szerint a vörösiszap révén okozott természeti károk helyreállítása közel tizenötmilliárd forintot tesz ki, amelyből a Marcal folyó kotrásának és a devecseri kastélypark helyreállításának költsége 6,4 milliárd forint.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés fideszes elnöke leszögezte: a katasztrófa elhárítására, és a helyreállítás-újjáépítésre az elmúlt bő kilenc hónapban fordított teljes költséget a folyamatban lévő utómunkák miatt jelenleg nem tudják pontosan meghatározni, de a becsléseik szerint harmincöt-negyvenmilliárd forintot tesz ki. Hangsúlyozta, hogy a pontos végösszeg, a kifizetések tételes elszámolását követően – amelyeket az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal részletesen ellenőriz, két-három hónapon belül lesz meg.

Földművelés Devecseren

Szabó Csaba a megtisztított területek bejárását követően közölte: a talajművelési tilalmat májusban feloldották, ezután több gazda kukoricával vetette be a helyreállított földjét, a növénytermesztés az őszi vetési időszakban folytatódhat. Kitért arra is, hogy az ajkai térség mezőgazdasági területei az alkalmazott kezelési módoknak köszönhetően mezőgazdasági termelésre alkalmasak, a kezelést követő második hónapra sokszorosára emelkedett a talajlakó baktériumok száma. 

Elmondta, hogy új lehetőség a gazdálkodóknak az energianövények termesztése, jelenleg harminc hektáron van a térségben ilyen ültetvény. Tájékoztatása szerint a tizenkét hektáros devecseri kastélyparkban jelenleg a fák gyökérzetéről eltávolított termőréteg visszapótlását végzik, amihez a káros anyagok megkötésére ásványi anyagot adagolnak. A védett ősparkból ötvenezer köbméternyi földet távolítottak el, s több mint tizenkétezer fatörzset tisztítottak meg. A park rekonstrukciója egymilliárd forintot tesz ki.

Lévai Ferenc, a kéthektáros vízfelülettel rendelkező kolontári halastó mentesítését végző Aranyponty Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kotróhajóval naponta három-ötszáz köbméternyi erősen lúgos vizet termelnek ki a magántóból, amelyet a labirintusszerűen kiépített ülepítő medencékben először sósavval semlegesítenek. Eddig összesen ötvennégyezer köbméter ártalmatlanított vizet engedtek a Torna-patakba, amelynek a pH-értékét folyamatosan ellenőrzik.

A mesterséges tó tisztítását nehezíti, hogy a meder több természetes forrásból állandóan újratöltődik. A terveik szerint szeptemberben végeznek a horgásztó tisztításával, amelybe a húszezer köbméternyi iszap kotrását követően újra halakat telepítenek – mondta Lévai Ferenc.

Kapcsolódó cikkek