A Haderõfejlesztési Program keretében beszerzett honvédségi tûzszerészeszközök átadása a Magyar Honvédség budapesti hadikikötõjében 2019. április 24-én. Új eszközöket, járõrautókat és védõruházatot kaptak a tûzszerészek, fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Új eszközöket kaptak a honvédségi tűzszerészek

Új eszközöket kaptak a honvédségi tűzszerészek

Járőrautókat és védőruházatot kaptak a Magyar Honvédség tűzszerészei szerdán Budapesten.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az ünnepélyes átadáson elmondta, a tűzszerészek évente mintegy 2500 riasztást kapnak, vagyis naponta öt-hat járőrt kell helyszínre küldeni szerte az országban. A Magyar Honvédség hadikikötőjében tartott rendezvényen Benkő Tibor közölte, hogy

még mindig számtalan feltárt és feltáratlan hely van Magyarországon, ahol a tűzszerészek munkájára van szükség.

A tűzszerészek naponta járják az országot, hogy az előkerült bombák, robbanószerkezetek ne veszélyeztessék a magyar állampolgárok biztonságát. Mégis – a miniszter szerint – méltatlanul keveset szólnak arról, hogy milyen áldozatvállalással végzik munkájukat minden nap. Benkő Tibor megemlékezett arról is, hogy az elmúlt 20 évben 11 katona halt meg tűzszerész feladatok ellátása közben.

“Fontos, hogy méltó módon elismerjék a katonák mindennapi helytállását és szolgálatát”

– jegyezte meg a miniszter, kiemelve, kötelességük, hogy a legjobb, legkorszerűbb, a legnagyobb biztonságot nyújtó eszközöket adják nekik. Ezzel együtt viszont fontos a katonák megfelelő kiképzése is, a katonák megfontolt gondolkodása, felkészültsége.

Benkõ Tibor honvédelmi miniszter a Haderõfejlesztési Program keretében beszerzett honvédségi tûzszerészeszközök átadásán a Magyar Honvédség budapesti hadikikötõjében 2019. április 24-én, fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
Benkő Tibor elmondta, a most és a közelmúltban átadott új eszközök mellett további terveik vannak arra, hogy a tűzszerészeket még jobban ösztönözzék.

A rendezvényen kiosztott sajtóanyag szerint a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében az elmúlt időszakban több hasznos eszközt: buszokat, tehergépjárműveket, járőrautókat, védőruházatot, generátoros robbantógépeket, aknakutató műszereket, önjáró tűzszerész felderítő robotokat, búvár felszereléseket kaptak a katonák.

Tavaly összesen több mint 36 000 robbanótestet találtak Magyarországon. Idén, április közepéig 552 bejelentés érkezett a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére.

Ebből több mint százszor soron kívül kellett intézkedniük a katonáknak. Eddig összesen több mint 3300 robbanótest került elő.

Április 10-én például a fővárosi BAH-csomópontnál egy 203 milliméter átmérőjű, száz kilogrammos szovjet gyártmányú rombológránátból szerelték ki a gyújtószerkezetet, amit a helyszínen meg is semmisítettek. Hatástalanítottak egy ötven kilogrammos magyar gyártmányú bombát, valamint elszállítottak több különböző típusú és nemzetiségű robbanótestet és gyújtószerkezet maradványt.

Kapcsolódó cikkek